Primul bal cu specific vienez din istoria municipiului Târgu Mureş şi cel mai mare eveniment monden organizat până acum, Balul Palatului, care a avut loc marţi seara, a devenit primul bal caritabil din România destinat întregirii patrimoniului cultural muzeal. 

Organizatorii Balului Palatului, Cristina Manoilă şi Ovidiu Maior, au anunţat în timpul evenimentului că o parte din încasări vor ajunge la Muzeul Judeţean Mureş, ca o completare a fondurilor alocate de Consiliul Judeţean Mureş pentru achiziţionarea unor obiecte de patrimoniu foarte valoroase, în special o serie de picturi.

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a declarat, pentru AGERPRES, că prima pictură achiziţionată de organizatorii Balului Palatului şi donată deja muzeului este ‘Natură statică’ de Aurel Ciupe, un tablou valoros provenind de la un colecţionar, urmând ca din donaţiile făcute în cadrul balului să fie achiziţionate ”Odaia Copiilor” de Nicolae Tonitza, ‘La fereastră’ de Simon Hollosy, unul dintre primii fondatori ai Şcolii de la Baia Mare, şi ‘La pădure’ de Ion Andreescu.

În planurile muzeului, a spus Soos, mai figurează achiziţionarea şi a altor piese de artă valoroase, cum este pictura ”Hercule” de Hegedus Laszlo şi un Trinkspiel produs la Sibiu în 1650, obiect de orfevrărie unicat în toată istoria artei româneşti.

În privinţa tabloului ‘Odaia Copiilor’ de Tonitza, Muzeul Judeţean Mureş a iniţiat un program naţional care se va derula începând din 2018, timp de doi ani, împreună cu Muzeul Naţional de Istorie al României, Art Society şi Consiliul Judeţean Mureş având în centru tematica copiilor, întrucât aceştia au ocupat un loc aparte în creaţia lui Nicolae Tonitza.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a arătat că există numeroase baluri de caritate în fiecare an, însă niciodată nu au fost organizate astfel de evenimente care să sprijine cultura.

‘Acest bal caritabil pentru cultură este un moment deosebit, la fel cum este deosebit şi acest Palat al Culturii din Târgu Mureş, construit de primarul Bernady Gyorgy, în 1911-1913, care îşi găseşte rolul pentru care a fost ridicat acum mai bine de 100 de ani. Rolul nostru este să îl întreţinem şi să organizăm astfel de evenimente’, a arătat Peter Ferenc.

La prima ediţie a Balului Palatului, Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, a interpretat, între altele, Uvertura ‘Liliacul’, ‘Tritsch-Tratsch’, ‘Voci de primăvară’, ‘Povestiri din pădurea vieneză’ , ‘Vals Imperial’, ‘Sânge vienez’, ‘Feuerfest Polka’, Annen Polka’, ‘Dunărea albastră’ de Johann Strauss, Vals no.2 din Suita de jazz no. 2 de Dimitri Şostakovici şi altele.

De asemenea, au susţinut recitaluri tenorul Mario Vasiliu – “Te voi răpi la noapte” din opereta “Secretul lui Marco Polo” de Francis Lopez, aria ‘Das Land des Lachelns’ din “Ţara surâsului” de Franz Lehar – şi soprana Irina Iordănescu – aria ‘Heia, in den Bergen’ din opereta ‘Silvia’, ‘Muzica’ din opereta “Valurile Dunării” de George Grigoriu.

Actorul Nicu Mihoc a prezentat un moment teatral şi membrii Clubului Sportiv Dance Art, între care şi campionii mondiali la dans sportiv Cristina Tătar şi Paul Moldovan, au oferit demonstraţii de dans.

Balul Palatului este o iniţiativă a Asociaţiei Mercur, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Mureş, Filarmonica de Stat Târgu Mureş şi Clubul Sportiv Dance Art şi este prima manifestare de acest gen organizată în Palatul Culturii din Târgu Mureş, construit în urmă cu 104 ani.

Prezentatorul evenimentului a fost Virgil Ianţu.

Sursa: agerpres.ro