In urma cu 16 ani, in 2001, Ministerul Turismului lansa ideea constructiei celui mai mare parc tematic din estul Europei – Dracula Park – un proiect ambitios dezvoltat pe o suprafata de 50 ha langa Sighisoara, prevazut cu teren de golf, hipodrom, circuit auto, strand, pista de carting, hotel, restaurant, magazine, ba chiar si cu un castel medieval construit dupa toate regulile artei. Dan Matei Agathon (foto), initiatorul proiectului, estima atunci ca Dracula Park va atrage 1 milion de vizitatori anual si ca va duce incasari de 5 milioane $ pe an, contribuind totodata la transformarea Romaniei intr-o destinatie turistica de calibru. Estimarile sale s-au dovedit insa simple visuri.

In principiu, ideea construirii unui parc tematic nu era deloc rea. Acest parc ar fi cuplat un brand national celebru, Dracula, cu o industrie profitabila, cea a turismului, si rezultatul ar fi putut fi intr-adevar unul fericit, concretizat in venituri masive si in imbunatatirea imaginii tarii noastre in lume. Doar ca, din pacate, ideea aceasta frumoasa a fost extrem de prost gestionata astfel ca, in final, ea a devenit o noua afacere de tip SAFI si FNI, cu mii de pagubiti.

Concret, ce s-a intamplat? In 2001, societatea care se ocupa de acest proiect (Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara SA – FDTS) a lansat pe piata interna o emisiune de actiuni in valoare de peste 5 milioane $, pentru strangerea fondurilor necesare constructiei parcului. Practic, oricine putea cumpara actiuni la aceasta societate si 15.000 de romani chiar au fost convinsi sa faca acest pas, virand in conturile societatii cca 34 miliarde de lei vechi. Lucrarile de constructie erau programate sa dureze 24 de luni, doar ca ele n-au fost niciodata demarate. Proiectul Dracula Park a murit in faza de… proiect.

Clujeanul Viorel C. a cumparat atunci 1.000 de actiuni, pentru care a platit echivalentul a 4 salarii medii. “Am vazut niste reclame la televizor si am zis ca e o treaba interesanta, asa ca m-am dus la BCR, unde aveam si un cont, si a trebuit sa stau o jumatate de ora la coada pentru a putea cumpara actiuni. Erau multi oameni acolo, toti voiau sa devina investitori, iar cei de la banca dadeau asigurari ca totul va merge struna, ca e vorba de Statul roman.”

Si, intr-adevar, se putea spune ca era vorba de Statul roman, din moment ce insusi seful Guvernului de la acea vreme (Adrian Nastase) se grabise sa devina unul dintre primii actionari, investind 100 de milioane de lei vechi in aceasta afacere.

Ca Viorel C. au mai fost mii de alte persoane, carora li s-au adaugat si firme mari ca Brau Union si Coca Cola, fiecare cu cate 15 miliarde de lei vechi, astfel ca in final s-au strans 107 miliarde de lei vechi, echivalentul in ziua de astazi al sumei de 14 milioane de euro.

In momentul de fata, Dracula Park inseamna doar un site gol (draculapark.ro) unde vizitatorii nu gasesc absolut nimic. Unii sunt insa foarte optimisti ca lucrurile se vor misca intr-un final.

Sursa:manager.ro / citeste mai mult