Cei 14 câini de serviciu ai Grupării Mobile de Jandarmi ‘Regele Ferdinand’ și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Mureș sunt instruiți chiar în locul în care s-a format celebrul lor înaintaș Kalo, recunoscut drept Calu’ din filmul Pistruiatul, care a fost îngropat în curtea unității din Târgu Mureș, acolo unde a crescut și a fost dresat.

Câinele meu, pe care îl cheamă Big, are padocul lângă o ridicătură de pământ. Am încercat să o netezesc și mi s-a spus că acolo e îngropat Kalo, adică celebrul Calu’ din Pistruiatul (…) Kalo a fost pregătit la Târgu Mureș de către plutonier major Ioan Tașcă (…) Acum, Big are 10 ani și este la vârsta pensionării. Dacă aș avea condiții acasă, l-aș lua. Așa că este obligația mea morală după ce l-am crescut și l-am format — îl îngrijesc de la vârsta de 9 luni, când l-am primit de la Sibiu — să mă asigur că va avea o bătrânețe liniștită. Și lui îi e greu, și mie. A avut multe misiuni și merită o bătrânețe liniștită’, a declarat plutonier ajutant Hartig Miklos, comandantul Grupei Conductori Câini Serviciu din IJJ Mureș.

Potrivit jandarmilor, Kalo sau Calu’ era câine de securitate și avea grad de maior — acum câinii Jandarmeriei nu mai au grade militare, ne-a explicat adjunctul șefului IJJ Mureș, colonel Eugen Todoruț — iar în anul 1973 a devenit celebru în urma serialului de televiziune Pistruiatul.

Cei care își amintesc de Kalo spun că, inițial, în scenariul filmului Pistruiatul, câinele ar fi trebuit să aibă un alt nume, însă acesta nu a răspuns decât la Calu’, apropiat de Kalo și, în plus, executa doar comenzile instructorului său, plutonierul major Ioan Tașcă, care stătea în spatele camerelor de filmat. Calu’ a murit la vârsta de 14 ani și este îngropat în curtea IJJ Mureș.

Locotenentul Anca-Roxana Moțoc, purtătorul de cuvânt al IJJ Mureș, a declarat marți că cele două unități de jandarmi din Târgu Mureș, IJJ Mureș și GMJ, dețin în total 14 câini de intervenție, care sunt folosiți la misiuni de patrulare intervenție și mai puțin la misiuni de căutare persoane sau obiecte pierdute.

Instructorii câinilor susțin că pentru a putea lucra cu un astfel de patruped e nevoie de multă dăruire, timp și de dragoste.

‘Pe câinele meu îl cheamă Nero și lucrez cu el zilnic, de cinci ani. E o simbioză între instructor și câine, nu ai cum să lucrezi altfel. Câinele te simte, emani o aură pe care el o resimte, pe care el o percepe. Misiunile la care participăm sunt meciurile de fotbal cu grad de risc ridicat (…) Cu dragostea de câine te naști. În cadrul Jandarmeriei îi pot mulțumi lui Dumnezeu că m-a ajutat să fac ceea ce îmi place. Câinele m-a învățat loialitatea, acesta este cel mai important lucru pe care îl poți învăța de la un câine. Este un proverb potrivit căruia câinele are toate calitățile omului, mai puțin defectele sale’, a declarat plutonier major Călușer Ovidiu, GMJ ‘Regele Ferdinand’ din Târgu Mureș.

Colonel Todoruț Eugen, adjunctul comandantului IJJ Mureș, a declarat marți, într-o conferință de presă, că prezența unui câine impune întotdeauna respect și că aceștia sunt prezenți în misiuni nu neapărat pentru a fi folosiți fizic.

‘În structurile Ministerului Afacerilor Interne, câinii folosiți în serviciu aparțin, în cele mai multe cazuri, rasei Ciobănesc german. În serviciu mai pot fi folosiți și câini aparținând raselor Ciobănesc german, Malinois, Labrador, Rottweiler etc. Noi avem câini din rasa Ciobănesc german. În cadrul celor două unități de jandarmi din județul Mureș regăsim 4 câini de urmă, câte doi la fiecare unitate, și 10 câini de intervenție. În general, la vârsta de aproximativ 5-6 luni, puii sunt preluați de la Centrul Chinologic ‘Dr. Aurel Greblea’ Sibiu. De la preluare și până la împlinirea vârstei de 11 luni, se desfășoară, la sediul unităților, faza de predresaj. Urmează cursul de specializare, în cadrul Centrului Chinologic din Sibiu. Cursul de specializare durează 3 luni pentru specializarea ‘patrulare-intervenție’ și 6 luni pentru câinii specializați în ‘prelucrare urmă’.Fiecare curs este structurat pe mai multe module, iar la finalul fiecărui modul câinele este evaluat, stabilindu-se dacă acesta corespunde sau nu specializării. Pentru menținerea câinilor de serviciu în condiții corespunzătoare, personalul care încadrează grupa de conductori câini servicii, execută zilnic antrenamentul acestora’, a explicat colonelul Todoruț.

Sursa:agerpres.ro