Mai mulţi deţinuţi din penitenciarele Gherla şi Târgu Mureş sunt suspectaţi că au înşelat mai multe persoane prin metoda Accidentul. Ancheta, demarată după sesizarea unei femei de 87 de ani din Baia Mare, înşelată cu 100.000 de lei. Victimele erau anunţate că rude de-ale lor, din străinătate, au suferit accidente şi au nevoie de sume de bani. Anchetatorii suspectează că astfel de cazuri s-au întâmplat în mai multe zone din ţară, fiind bănuite aceleaşi persoane.

”Persoane necunoscute ar fi contactat-o pe telefonul fix şi ar fi indus-o în eroare, cu privire la faptul că nepotul acesteia ar fi internat la o unitate spitalicească în altă ţară şi ar fi solicitat persoanei vătămate, în regim de urgenţă, suma de bani, necesară pentru plata unei intervenţii chirurgicale. Imediat după sesizare, au fost demarate activităţi specifice în cadrul dosarului penal, stabilindu-se faptul că persoane privative de libertate, care ar fi încarcerate în penitenciarele Gherla şi Târgu Mureş, ar fi implicate în comiterea unor astfel de fapte de înşelăciune prin metoda accidentul, atât în judeţul Maramureş, cât şi în alte judeţe (Bistriţa Năsăud, Sălaj şi municipiul Bucureşti)”, a transmis IGPR.

Potrivit poliţiştilor, sâmbătă, 9 decembrie, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din Baia Mare l-au prins în flagrant delict pe un tânăr, de 22 de ani, din judeţul Constanţa, la scurt timp după ce ar fi primit de la o altă persoană vătămată 10.000 de lei.

”Şi aceasta fusese indusă în eroare cu privire la faptul că nepotul ei ar fi suferit un accident, iar banii sunt necesari pentru plata serviciilor medicale. Asupra celui cercetat, au fost descoperiţi banii şi două telefoane mobile, despre care există bănuiala că, prin intermediul acestora, ar fi fost coordonat de către persoanele încarcerate în penitenciar”, se mai arată în comunicatul anchetatorilor.

În paralel, au fost dispuse controale amănunţite în camerele de deţinere ale penitenciarelor Gherla şi Târgu Mureş, în care sunt încarceraţi 4 bărbaţi, cu vârste între 34 şi 37 de ani, cercetaţi pentru săvârşirea faptelor, fiind descoperite şi ridicate atât telefoane mobile, cât şi cartelele telefonice utilizate pentru contactarea şi inducerea în eroare a persoanelor vătămate.

”Existând bănuiala că grupul infracţional constituit ar fi acţionat şi în alte judeţe, sub coordonarea procurorului de caz, se desfăşoară în continuare activităţi de cercetare, în vederea identificării tuturor persoanelor implicate la săvârşirea faptelor, tragerea acestora la răspundere penală şi pentru recuperarea prejudiciilor cauzate”, a mai transmis IGPR.

Tânărul de 22 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Foto: caracter informativ