De mulți ani, în România se duce un ”adevărat război” între deținătorii de detectoare de metale (detectoriști) și arheologi. Fiecare consideră că este îndreptățit să își exercite activitatea, iar cazurile în care aceștia ajung să colaboreze sunt rare.

Două astfel de cazuri s-au petrecut recent pe teritoriul județului Alba, unde doi detectoriști au predat statului două tezaure numismatice, tezaure pe care le-au descoperit.

Pe de o parte sunt arheologii care au în spate ani de studiu și de practică academică, iar pe de altă parte sunt detectoriștii care fac asta fie din pasiune, fie din punct de vedere financiar.

Joi, 10 noiembrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia au fost prezenți reprezentanți din ambele tabere, pentru a prezenta două tezaure de monede antice, descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale și datate de arheologi, în linii mari o colaborare.

În total, la nivel național, în România sunt undeva la peste 22.000 de detectoriști, în jur de 1000 de arheologi și 5 polițiști de patrimoniu, au precizat cei prezenți la conferința de presă.

Este vorba despre două tezaure găsite la Noșlac și la Jidvei.

La Noșlac, Ocna Mureș, a fost descoperit un tezaur format din monede romane de argint pe un teren agricol din apropierea orașului, iar la Jidvei, într-o pădure a fost descoperit un tezaur dacic, vechi de peste 2000 de ani.

Pentru cei care predau autorităților bunurile găsite, statul plătește pe detectorist cu 30% din valoarea pe care o are bunul găsit, sau 45 % dacă are o importanță mai mare, adică dacă este din categoria ”tezaur”.

Însă sumele de bani trebuie să fie plătite din bugetul primăriei, iar în unele cazuri acest lucru poate fi o adevărată problemă.

Dacă detectoristul nu predă bunurile comite o infracțiune și dacă este prins se poate alege cu dosar penal.

Însă dacă scapă și vinde bunurile pe ”piața neagră” a colecționarilor de artefacte și obiecte istorice, poate obține o sumă mult mai mare decât cea oferită de stat și mult mai repede.

Pe partea de penal intervin polițiștii de patrimoniu, însă este aproape imposibil să poată controla situația.

Citește mai mult AICI.

Sursa: alba24.ro / Foto: colaj