Când oamenii se gândesc la cele mai periculoase boli din lume, se gândesc imediat la boli incurabile, cu acțiune rapidă. Dar, de fapt, multe dintre aceste boli nu se află în primele 10 cauze de deces la nivel mondial. Se estimează că 56,4 milioane de oameni au murit în întreaga lume în 2015, iar 68% dintre cazuri s-au datorat bolilor cu progresie lentă.

Iată care sunt primele 10 boli cele mai periculoase, care provoacă cele mai multe decese la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

  1. Boala cardiacă ischemică sau boala coronariană

Cea mai mortală boală din lume este boala coronariană. Cunoscută și sub numele de boală cardiacă ischemică, apare atunci când vasele de sânge care pompează sânge către inimă se îngustează. Netratată poate duce la dureri în piept, insuficiență cardiacă și aritmii.

Deși este principala cauză de deces, mortalitatea a scăzut în multe țări europene și în Statele Unite. Acest lucru s-ar putea datora educației pentru sănătate publică, accesului la asistență medicală și formelor mai bune de prevenție. Cu toate acestea, în multe țări în curs de dezvoltare, rata mortalității cauzate de boala cardiacă ischemică este în creștere. Creșterea speranței de viață, schimbările socio-economice și factorii de risc pentru stilul de viață joacă un rol important în această creștere.

Factorii de risc pentru boala coronariană includ: Hipertensiune arterială, colesterol crescut, fumatul, antecedente familiale de boală cardiacă ischemică, diabet, excesul de greutate.

Trebuie să discuți cu medicul dacă ai unul sau mai mulți dintre acești factori de risc. Poți preveni boala coronariană cu medicamente și prin menținerea sănătății inimii. Câțiva pași pe care îi poți face pentru a reduce riscul includ: Mișcare în mod regulat, menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă echilibrată, săracă în sodiu și bogată în fructe și legume, evitarea fumatului și consumul moderat de alcool.

Citește mai mult AICI.

Sursa: life.ro / Foto: caracter informativ