Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a binecuvântat luni clădirea unde a funcţionat prima şcoală românească din Municipiul Târgu Mureş, informează eparhia. Aparţinând parohiei Târgu Mureş I, clădirea restaurată (se află în curtea Bisericii de Piatră) va deservi drept şcoală pentru comunitatea parohială, sub coordonarea părintelui Claudiu Nicoară.

Copiii înscrişi vor fi organizaţi pe două grupe de studiu: grupa mică, cu vârste între 3 și 5 ani, și grupa mare, rezervată școlarilor cu vârsta până la 12 ani. Programul școlii parohiale se desfăşoară, în prezent, în duminici și sărbători.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de protopsalții arhid. Mihail Bucă și arhid. Vlad Roșu din București, împreună cu Grupul psaltic „Anastasios”, format din medici și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș.

Prima școală românească din municipiul Târgu-Mureș a funcționat între anii 1765-1907. Ordinul Guvernului din 24 aprilie 1768 este primul document care menționează existența acestei clădiri modeste, în care copiii învățau să scrie în limba română.

Gheorghe Maior, tatăl celebrului cărturar Petru Maior, a fost unul dintre profesorii care au activat în școală. Începând cu anul 1912, clădirea a fost transformată în casă de locuit pentru cântăreții bisericii și, apoi, pentru oamenii de serviciu.

Perioada cuprinsă între anii 1988-1990 este semnificativă pentru istoria acestui edificiu, întrucât au loc reparații capitale, clădirea veche fiind practic reconstruită; se păstrează doar dimensiunile originale și unele elemente arhitecturale.

Între anii 1994-2001, clădirea școlii este întrebuințată drept sediu pentru Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români din Târgu-Mureș, după care rămâne neutilizată.

Sursa: basilica.ro