Prefectul Mara Togănel a anunţat, ieri, că în Târgu Mureş urmează să se aplice măsurile legislative caracteristice depăşirii pragului ratei de incidenţă de 6/1.000 locuitori, între care purtarea măştii în spaţiile exterioare şi o serie de restricţii de deplasare în weekend.

„Începând de mâine, 12 octombrie, în Târgu Mureş se aplică măsurile legislative caracteristice depăşirii pragului ratei de incidenţă de 6/1.000 locuitori. Cele mai importante schimbări sunt cele legate de purtarea măştii în spaţiile exterioare, restricţiile de deplasare în weekend (între orele 20:00-05:00) – excepţie fac persoanele vaccinate şi cele trecute prin boală, precum şi o serie de activităţi la care au acces doar persoanele vaccinate şi cele trecute prin boală, care pot dovedi acest lucru prin certificatul Covid-19”, a arătat Mara Togănel.

Potrivit prevederilor legale, odată cu depăşirea pragului ratei de incidenţă de 6/1.000 locuitori, masca de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise, excepţie pentru spaţii deschise pentru persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau alături de persoanele cu care locuiesc.

De asemenea, restricţiile de deplasare în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 20:00-05:00, excepţie făcând persoanele care se deplasează în interes profesional, folosind declaraţie sau adeverinţă de la angajator, cele care solicită asistenţă medicală sau pentru achiziţionarea de medicamente, persoanele aflate în tranzit, dacă intervalul se suprapune cu unele curse de avion, tren, autocar sau alte mijloace de transport sau deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Restricţia de deplasare nu se aplică persoanelor vaccinate şi celor trecute prin boală, care fac dovada prin certificatul de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic.

MS / Foto: caracter informativ