Potrivit anchetatorilor germani, cel mai mare trafic de certificate false de vaccinare anti COVID se face pe Darknet, acea zonă clandestină de pe net unde se intră cu programe speciale și unde se fac tranzacții ilegale, cu absolut orice.

Falsificatorii au trecut acum și la adeverințe de vaccinare.

Oliver Hoffman, şef birou poliţie economică, Baden-Württemberg: „Falsificarea documentelor e o infracţiune care se pedepseşte cu până la 5 ani închisoare. Se poate adăuga acuzaţia de vătămare corporală, dacă cei care folosesc falsuri merg la cinema sau teatru şi îi îmbolnavesc pe ceilalţi”.

Experții din Baden-Württemberg sunt pe urmele traficanților, doar că în toate cazurile în care e vorba de rețele de pe internetul negru ancheta merge destul de greu. 200 de euro costă un certificat de vaccinare în alb.

Specialiștii spun că e nevoie de sisteme suplimentare de siguranță la cardurile de vaccinare.

Stefan Brink, specialist protecţia datelor: „Concepţia iniţială de scanare a paşaportului de vaccinare analog nu prezintă avantaje semnificative pentru protecţia împotriva falsificării”.

Și în Statele Unite a început comerțul cu falsuri pe internet.

Mai ales că, în opinia IT-iștilor americani, dovada vaccinării poate fi foarte ușor falsificată, nu are suficiente elemente de siguranță.

Mai mult decât atât, peste ocean au fost deja arestate câteva persoane, care lucrau la farmaciile care fac vaccinări și care, pe bani, eliberau adeverințe, deși cumpărătorul nu fusese vaccinat.

MS / Foto: caracter informativ