Pandemia ne-a adus pe lângă izolare, teamă şi moarte şi mai puţini bani în buzunare. Oamenii câştigă mai puţin, în timp ce preţurile au tot crescut. Dovadă stau benzina şi motorina, care sunt acum mai scumpe decât au fost la începutul crizei sanitare. Preţul ţiţeiului continuă să crească pe bursele internaţionale, iar specialiştii se aşteaptă la preţuri mai mari.

În ultima lună, prețul benzinei standard a crescut, în medie, cu 25 de bani pe litru, iar cel al motorinei, cu 24 de bani, conform statisticilor.

Șoferii plătesc, acum, mai mult cu 12 lei pentru un rezervor plin cu 50 de litri de carburant față de începutul lunii februarie.

Un plin de rezervor e mai scump și decât era la începutul lunii martie 2020, înainte de a fi declarată pandemia de Covid 19 la nivel global.

Companiile de petrol și analiștii pun prețurile mai mari la pompă pe seama evoluției cotației barilului de petrol. Prețul țițeiului Brent a depășit pragul de 60 de dolari, mai mult decât era acum un an.

Economiștii avertizează că, dacă scumpirea petrolului va continua, atunci ar putea provoca un efect în lanț.

În ianuarie, prețurile produselor industriale au crescut ușor, cu 1,3%, față de sfârșitul anului trecut, arată statisticile oficiale.

MS / Foto: caracter informativ