Deși poate părea un avertisment ciudat, specialiștii în siguranță rutieră spun că pietonii devin ținte sigure pentru maşini când poartă haine închise la culoare. În special seara, şoferii nu mai au o vizibilitate mare, mai ales dacă ninge sau plouă și astfel apar accidentele, inclusiv pe trecerile de pietoni.

Hainele de culoare închisă ne pot pune în pericol, susțin specialiștii. Recomandat este să purtăm ceva colorat, ca șoferii să ne poată vedea mai repede în trafic. De exemplu, în orașul Galați, o șoferiță de 45 de ani a lovit pe trecerea de pietoni un bărbat care purta o geacă neagră. L-a văzut prea târziu din cauza întunericului.

“Avem o mare problemă din acest punct de vedere, vizibilitate șoferilor este redusă oricum de condițiile meteo, de ploaie de lumină, soarele apune mult mai devreme toate aceste lucruri fac ca vestimentația noastră când e neagră, cenușie să fie mult mai greu vizibilă. Noi știm să ne ferim, copiii nu știu să facă acest lucru, responsabilitatea revine părinților. Părinții ar putea să îmbrace copiii în culori deschise să fie vizibili pentru șoferi”, explică Emil Gătej, specialist în siguranță rutieră.

Psihologii spun că dorința de a purta haine închise la culoare, de toamna până la sfârșitul iernii, vine fără să ne dăm seama.

“Sunt multe persoane care asociază mental oarecum vremea cu starea de dispoziție pe care o au pe de altă parte cred că ar fi bine să lăsăm culoarea să intre în viața noastră, culoarea are locul și rostul ei. Pe de altă parte aș spune că o culoare frumoasă compensează o vreme mai urâtă, mai închisă”, susține psihologul Mihaela Sahlean-Apetroaie.

Oamenii sunt conștienți că devin invizibili când se imbracă în haine negre, dar susțin că sunt mai potrivite când plouă sau ninge: “Da, știam dacă dacă iau o geacă ca a dumneavoastră, cum arăt dacă trece pe lângă mine o mașină care ma face fleașcă.”

În Capitală, numărul accidentelor cu pietoni au crescut ușor în lunile de iarnă, comparativ cu cele de vară, dar au fost mai grave. În ultimele două luni 12 pietoni și-au pierdut viața în București.

Sursa: digi24.ro / Foto: caracter informativ