Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că starea de alertă va fi prelungită și după 15 septembrie printr-o hotărâre de guvern ce va cuprinde și principalele reguli pentru desfășurarea scrutinului programat pentru 27 septembrie.

„În ceea ce privește ziua votului, asta vom reglementa în HG privind prelungirea stării de alertă, în data de 15 septembrie. (…) În primul rând, solicitarea de organizare a secțiilor de votare în locuri mai spațioase, purtarea măștii, limitarea numărului de persoane care să intre simultan în secția de votare, obligativitatea dezinfecției la intrare și la ieșire”, a anunțat Ludovic Orban într-o emisiunea la B1 TV.

El a insistat că dacă sunt respectate măsurile impuse de autorități, atunci riscul apariției a unor focare de coronavirus ca urmare a alegerilor este minim.

„Eu cred că dacă toţi candidaţii respectă aceste reguli, eu cred că mai degrabă va avea un efect benefic. (…) Dacă ei sunt responsabili, dacă ei respectă regulile, la rândul lor ei or să fie un exemplu pentru susţinătorii lor şi cred că poate să crească inclusiv gradul de conformare a oamenilor la regulile de protecţie dacă îşi văd toţi candidaţii respectând aceste reguli. (…) Din punctul meu de vedere, dacă se respectă aceste reguli, riscul de transmitere a virusului în cursul campaniei şi în cursul procesului electoral este foarte mic”, a afirmat primul ministru.

Sursa: b1tv