La Bărdeşti, în Mureş, în curtea unui gospodar cei care suferă de stress îşi pot găsi liniştea. Şi nu vorbim aici de liniştea satului.

Un apicultor amator s-a inspirat din terapiile alternative din Vest aşa că a pus pe picioare o afacere vindecătoare cu albine. Frecvenţa sunetului micilor insecte este foarte liniştitoare pentru organismul uman şi poate ajuta chiar şi la îmbunătăţirea auzului.

Totul a început în 2016, când Vasile Naşca a auzit pentru prima dată de apiterapie şi a decis să-şi dezvolte propria afacere cu albine. Toată familia este implicată în afacerea menită să îmbunătăţească sănătatea oamenilor.

Vasile Nașca: O metodă de a îmbunătăţi sănătatea şi starea de bine a omului folosind produsele stupului. Nu sunt medic, nu sunt vindecător, nu sunt cine ştie ce tămăduitor. Sunt un simplu apicultor care fac apicultură din pasiune. Soţia se ocupă cu partea de desfacere şi de nutriţie, copiii mă mai ajută şi ei pe partea tehnică mai mult, iar eu sunt cu producţia.

Concepute sub forma unui fagure de albine, căsuţele de terapie sunt locul în care oamenii vin să se bucure de proprietăţile vindecătoare ale stupului, de la aromele plăcute, la sunetul relaxant al albinelor.

Vasile Nașca: A fost concepută tocmai în ideea în care să fie cât mai mică, pentru ca compuşii din aer să rămână concentraţi acolo în spaţiul din interiortaie. Înbunătăţeşte şi ajută la prevenirea bolilor care ţin de aparatul respiratortaie

În căsuţele de lemn turiştii dorm pe o saltea chiar deasupra stupilor. Zumzetul albinelor ajută la tratarea stresului, a tulburărilor de somn dar şi a problemelor de auz.

Doctor Ștefan Stângaciu, președintele Societății Române de Apiterapie: Poate să stimuleze nervii auditivi şi prin aceasta să ajute pe cei care au hipoacuzie, desigur nu o hipoacuzie foarte avansată.

Apiterapia este un domeniu la început de drum în ţara noastră, dar specialiştii sunt siguri că va ajunge una dintre cele mai căutate terapii alternative.

Doctor inginer Adrian Siceanu, vicepreședinte al Societății Române de Apiterapie: Condiţia este cea pe care am văzut-o şi aici: colaborarea între apicultori foarte buni, între nutriţionişti şi între medici. Numai conlucrând se poate ajunge la performanţă.

Rinita sau astmul bronșic sunt doar câteva dintre afecțiunile respiratorii pe care terapia prin aerul de stup le poate ameliora.

Sursa: observatornews.ro