Din 2021, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, conform prevederilor din noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul Oficial. În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat.

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii  urmează să înlocuiască, din septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor.

Studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public. Condiția de bază va fi ca în urma acestor studii să se obțină o diplomă.

În momentul de față, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare, potrivit legislației în vigoare. Mai exact, studiile de licență sunt recunoscute potrivit Legii actuale a pensiilor, iar studiile doctorale sunt recunoscute potrivit Legii educației.

Astfel, studiile vor fi luate în calcul numai dacă în perioadele respective românii n-au fost în situația de a fi asigurați în sistemul de pensii (o persoană este asigurată, de exemplu, dacă a lucrat ca salariat în timpul studiilor). Totodată, în cazul celor care au terminat cursuri la mai multe facultăți, fiecare va putea alege o singură perioadă de studii, pentru fiecare nivel (licență, masterat, doctorat), care să fie considerată vechime în muncă.

Sursa: avocatnet.ro / Foto: caracter informativ