Noi cercetări realizate la Universitatea Buffalo sugerează că strategiile sociale netradiționale, care pot include așa-numitele plăceri „vinovate” sau individuale, sunt la fel de eficiente pentru îndeplinirea nevoilor sociale critice precum conexiunile familiale, relațiile romantice sau sistemele de sprijin social.

Dacă o plăcere „vinovată” funcționează, merită păstrată
Concluziile noului studiu sunt deosebit de relevante mai ales în vremuri de izolare socială, când oamenii întâmpină dificultăți în a menține conexiunile sociale directe, din cauza distanțării sociale și a altor măsuri de precauție necesare, consideră cercetătorii.

Autorii studiului spun că oamenii nici nu își dau seama cu adevărat că aceste conexiuni netradiționale sunt la fel de benefice precum cele tradiționale. Așadar, afirmă ei, nu trebuie să ne simțim vinovați când ne facem anumite plăceri, dacă această strategie funcționează pentru noi.

Oamenii se pot simți conectați prin tot felul de mijloace. Strategiile așa-numite tradiționale, cum ar fi petrecerea timpului cu un prieten față în față, nu funcționează neapărat mai bine decât strategiile non-tradiționale, cum ar fi să ascultăm muzica preferată, sugerează noul studiu. De fapt, utilizarea unei combinații a ambelor tipuri de strategii a prezis cele mai bune rezultate, deci, pentru a ne îndeplini nevoie sociale, ar putea fi util să executăm mai multe genuri de activități.

Cititul în singurătate și serialele ne pot împlini nevoile sociale
Echipa de cercetare a recrutat 173 de participanți cărora le-a adresat întrebări despre starea lor de bine și legăturile lor sociale. Răspunsurile acestora au oferit o măsurătoare inspirată de cercetările anterioare, pe care echipa le numește „rezervorul social”.

Există o nevoie de bază pentru conexiunile sociale, la fel cum avem nevoie de mâncare, spun cercetătorii. Cu cât trăim mai mult timp fără aceste tipuri de conexiuni, cu atât este mai scăzut rezervorul de combustibil și devenim anxioși, nervoși sau deprimați, pentru că nu mai avem resursele necesare stării de bine. Ceea ce este important nu este cum anume se umple rezervorul de combustibil social, ci ca el să se umple într-un fel.

Participanții și-au „umplut rezervoarele” în 17 moduri diferite, folosind o varietate de strategii pentru a-și îndeplini nevoile sociale, majoritatea raportând atât strategii sociale tradiționale, cât și non-tradiționale.

Multe persoane au impresia că aceste conexiuni netradiționale, gen cititul cărților în singurătate, nu sunt valoroase, numindu-le „surogate sociale”, adică înlocuitori pentru o legătură socială reală. Dar după ce, timp de mai mulți ani, s-au efectuat cercetări asupra acestor conexiuni, nu s-au găsit dovezi cum că acestea nu sunt valoroase. Nimic nu sugerează că persoanele care folosesc strategii netradiționale se simt mai singure sau mai puțin fericite, mai puțin calificate din punct de vedere social sau mai puțin împlinite.

Așa că, dacă aceste lucruri te fac fericit, ascultă muzică, urmărește serialele preferate, citește ultimele bârfe despre staruri sau joacă-te cu animalul tău de companie: acum există dovezi că, atâta timp cât simți că îți îndeplinești nevoile sociale, nu contează cu adevărat în ce fel faci acest lucru.

MS / Foto: caracter informativ