Jurnaliștii de la recorder.ro au realizat un material privind harta apei contaminate din satele României: în peste 800 de comune curge apă nepotabilă fără ca oamenii să fie anunțați. Harta conține rezultate din 1.568 comune și orașe mici, fără a cuprinde și informații despre calitatea apei din marile orașe. Printre acestea este prezentată și situația localităților din județul Mureș.

Harta este împărțită în patru culori:

Roșu – localitățile în care analizele DSP au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege.

Albastru – localitățile în care analizele DSP nu au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege.

Alb – localitățile în care, potrivit răspunsurilor primite de la direcțiile de sănătate publică, nu există rețele de apă autorizate și monitorizate în 2019.

Negru – localitățile mai mari de 5.000 de locuitori pentru care nu avem date, întrucât am solicitat rezultatele analizelor numai din zonele de aprovizionare mici. Tot cu negru apar și câteva zeci de localități rurale, dar care sunt racordate la rețelele de apă ale unor orașe.

Iată care este situația în județul Mureș privind localitățile din zona roșie:

Localitatea: TĂURENI / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: clor rezidual liber, sulfați (localitatea Tăureni).

Localitatea: SÂNGER / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: bacterii coliforme

Localitatea: ADĂMUȘ / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: Escherichia coli, bacterii coliforme.

Localitatea: DANEȘ / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: clor rezidual liber

Localitatea: SASCHIZ / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: Escherichia coli, enterococi, bacterii coliforme, clostridium perfringens, clor rezidual liber, aluminiu (localitatea Saschiz).

Localitatea: ORAȘ SÂNGEORGIU DE PĂDURE / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: fier, clor, rezidual liber

Localitatea: FÎNTÎNELE / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: clor rezidual liber, aluminiu (localitatea Fântânele).

Localitatea: BREAZA / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: bacterii coliforme.

Localitatea: LUNCA / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: bacterii coliforme (localitatea Lunca)

Localitatea: DEDA / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: bacterii coliforme, clor rezidual liber

Localitatea: STÎNCENI / Depășiri potabilitate: Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: enterococi, clor rezidual liber (localitatea Stânceni).

La localitățile colorate în roșu, vei putea afla care sunt indicatorii la care s-au înregistrat depășiri (nitriți, amoniu, bacterii coliforme, enterococi etc.). Aceste depășiri nu înseamnă că apa din localitatea respectivă este otrăvitoare și că oamenii care o consumă sunt în pericol de moarte subită. Ele reprezintă o abatere de la parametrii stabiliți prin lege după standarde impuse de Uniunea Europeană, semnificația acestor depășiri fiind aceea că apa din rețeaua respectivă poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, se arată în materialul recorder.ro

Harta e realizată pe baza celor mai recente analize efectuate de DSP (în cursul anului trecut), dar o evaluare corectă a apei presupune teste mai frecvente decât se fac în prezent, deoarece calitatea apei poate fi influențată de o mulțime de factori. Așa că informațiile noastre, deși extrase din surse oficiale, sunt în primul rând un reper, nu un verdict, conform aceleiași surse.

Citește mai mult pe recorder.ro / Foto: colaj caracter info