În urma mai multor comentarii, acuzații dar și întrebări pertinente primite de la cititori, încercăm să clarificăm pe cât posibil de unde provin informațiile oficiale și de ce nu publicăm și alte date provenite din diverse surse. Cea mai importantă precizare este că în urma unui decizii prevăzută într-o Ordonanță Militară presa NU ARE VOIE să publice decât informările oficiale emise de GCS – Grupul de Comunicare Strategică. GCS transmite zilnic informațiile publicate de noi referitoare la numărul de cazuri noi, al deceselor și al celorlalte date privind cazurile COVID-19 din România. Totodată, prefectura Mureș este cea care emite informările oficiale pe care le publicăm referitor la cazurile și decesele COVID-19 din județul Mureș.

Dacă referitor la prefectura Mureș știm aproape exact din cine este alcătuită și de cine este condusă, referitor la GCS situația este puțin mai complicată, numele exact al persoanei care conduce, dar și componența nominală a grupului, fiind învăluite în mister. Vom încerca totuși, în urma unor declarații oficiale și a unor comunicări oficiale pe această temă, să vă explicăm tot ce se știe despre Grupul de Comunicare Strategică.

Guvernul susține că baza legală a constituirii Grupului de Comunicare Strategică (GCS) este Hotărârea nr. 2 din 24 februarie 2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU). La articolul 6 din hotărârea amintită, semnată de ministrul de Interne Marcel Vela, se prevede „înființarea unui grup de comunicare strategică sub coordonarea DSU cu reprezentanți din toate instituțiile implicate” (DSU – Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat).

Astfel, se poate deduce clar că, pe lângă reprezentanți din mai multe ministere aflați în componența GCS, Grupul de Comunicare Strategică este condus de Raed Arafat, iar privind persoanele care apar la conferințele de presă oficiale în care se anunță ordonanțele militare sau alte măsuri, deducem că este secondat de Marcel Vela și președintele Klaus Iohannis.

Așadar, oameni buni, dragi mureșeni, NU noi scriem textele referitoare la cazurile COVID-19 pe care le publicăm, fie că vorbim de decese, sau alte date statistice, ci GCS- Grupul de Comunicare Strategică, așa cum precizăm foarte clar în fiecare material publicat pe această temă. Informarea GCS o publicăm integral, FĂRĂ să intervenim în vreun fel în textul oficial, chiar dacă în câteva rânduri informarea nu a fost foarte exactă, GCS revenind cu dezmințiri sau clarificări privind chiar textele emise de ei. Astfel, în ciuda specialiștilor din Grupul de Comunicare, informările acestora sunt contradictorii, în unele cazuri fiind nevoie de erată: „Menționăm că, dintr-o eroare de raportare, decesul anterior comunicat cu numărul 11 a fost deja raportat ca decesul cu numărul 5, în cursul zilei de ieri, 23 martie a.c.”, se arată într-un astfel de comunicat oficial emis de GCS.

Totodată, vă asigurăm că NU PRIMIM NICIUN LEU pentru publicarea acestor date, o facem deoarece ne-a fost cerut sprijinul de către autoritățile naționale “pentru o corectă informare a populației de către GCS” prin care ei consideră astfel că se reduce panica, aceasta nefiind și părerea noastră, noi considerând că informarea completă și corectă reduce panica, pe principiul: cunoașterea înseamnă putere. NU NOI vă ținem în casă și NU NOI vă impunem celelalte restricții, NU NOI vă amendăm și NU NOI am oprit sau închis o serie de activități sau firme.

În speranța că am clarificat câteva aspecte enunțate de câțiva cititori, vă mulțumim tuturor pentru înțelegere și sperăm să ne auzim sănătoși cu informații mai complete și poate mai reale, după expirarea restricțiilor privind informarea impusă presei prin Ordonanță Militară.

TOATE informațiile publicate de noi, primite de la GCS, se pot verifica aici: https://stirioficiale.ro/informatii

MS / Foto: colaj caracter info