O amplă dezbatere a avut loc aseară la Digi24 despre Ordonanța pe Sănătate apărută în Monitorul Oficial. Șefi de spitale private sau de stat, oficiali ai Ministerului Sănătății și foști miniștri de resort au adus argumente pro și contra, la Jurnalul de Seară, despre ordonanța care dă posibilitatea pacienților să aleagă între spitalele private sau de stat. 

La dezbatere a participat și Dr. Theodora Benedek, Șef de Secție în cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, totodată cel mai vehiculat nume privind candidatul la funcția de primar al municipiului Tîrgu Mureș din partea PNL Mureș. Aceasta a declarat în cadrul emisiunii: „Practic, pacientul poate să aleagă, explicaţiile sunt diferite pentru pacientul cu infarct miocardic care este o urgenţă majoră şi nu poate aştepta ca să ajungă la tratament şi cel care necesită o implantare de un stent, acest pacient din programul de sănătate are dreptul să aleagă”.

Astăzi, șeful DSU dr. Raed Arafat, a publicat o postare în care o acuză pe Theodora Benedek de conflicte de interese, uitând că și el se află într-o situație asemănătoare cu a sa fundație privată în care se folosește de acronimul SMURD, adică al unei instituții publice, de stat. În realitate, așa cum chiar el a declarat, Arafat este supărat deoarece nu va mai avea la dispoziție tot bugetul alocat de stat, fiind nevoit să-l împartă cu cei din sistemul privat, supărare greu de înțeles în condițiile în care vorbim de un sistem privat cu cadre medicale la fel de bine pregătite și cel mai probabil mult mai bine dotat.

“Important insa la aceste dezbateri este ca participantii sa-si declare ce conflicte de interese au. De exemplu, nu poti veni sa spui ca esti pentru liberalizarea sistemului sanitar si ca iti place de OUG-ul respectiv in calitate de sef de clinica de cardiologie in sectorul public si sef de comisie consultativa la MS, cand ai afacere de familie in domeniul cardiologiei interventionale in sectorul privat, doar la un kilometru de spitalul la care lucrezi, urmand cu certitudine ca afecerea ta sa beneficieze direct de prevederile OUG cu programele si cu actiunile prioritare pentru pacientul critic destinate sectorului comercial. Macar spune ca reprezinti ambele sectoare, ca asa este mai corect.” a scris Raed Arafat.

În ce privește OUG pus în dezbatere, cei care susțin introducerea spitalelor private în programele naționale de sănătate spun că acest lucru este în favoarea pacienților.

„Astăzi, dacă te duci la un spital, de exemplu la Milano, la un spital public sau la un spital privat, nu îţi dai seama din niciun punct de vedere, şi nici nu te întrebi, tu alegi, tu te duci gratis, statul acoperă tot”, spune Luca Militello, CEO Grupul Monza România.

„În niciun caz nu trebuie nimeni să se alarmeze, niciun pacient nu va avea de suferit, niciun pacient nu va rămâne pe afară”, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

De cealaltă parte, doi foști miniștri ai Sănătății în guverne PSD spun că ordonanța de urgență nu este justificată. Ar fi fost dată ca să evite dezbaterile publice și ca să ascundă interese obscure, susțin aceștia.

Ordonanța de urgență prin care statul va deconta și spitalelor private tratamente, în cadrul programelor naționale, a fost adoptată de Guvern pe 4 februarie și publicată în Monitorul Oficial pe 12 februarie.

MS / digi24.ro / Foto: colaj