Vă reamintim că astăzi, la Tîrgu Mureș, a avut loc o acțiune de protest în urma declarațiilor rasiste făcute de primarul Florea Dorin. Organizatorii, platforma Aresel, au transmis un comunicat de presă, pe care îl redăm integral în rândurile de mai jos:

“Astăzi, 17 ianuarie 2020, în Târgu Mureş, a avut loc cel mai important protest al romilor. Aproximativ 400 de cetăţeni simpli şi activişti pentru drepturile omului s-au adunat în faţa statuii Lupoaicei şi au cerut demisia lui Dorin Florea din funcţia de primar al Municipiului Târgu Mureş, dar şi scuzele publice ale acestuia pentru afirmaţiile rasiste şi jignitoare, făcute la începutul acestei săptămâni.

Protestatarii au depus la Registratura Primăriei, ca acţiune simbolică în cadrul protestului, mai multe cereri ironice, prin care primarul Dorin Florea este rugat să aprobe anumite manifestări intime între soţi, sau să le indice cetăţenilor cum ar trebui să procedeze în cazul “amorului”, “săritului caprei” sau cum să se ferească de “a fi manipulat electoral”. Sperăm ca aceste cereri să primească un răspuns în termenul legal promis de reprezentanţii instituţiei, şi anume 30 de zile.

Domnul Dorin Florea nu numai că nu a ieşit să îşi ceară public scuze cetăţenilor care l-au votat dar, din informaţiile primite de noi astăzi, acesta s-a folosit de diferite tactici pentru a împiedica oamenii să participe la această manifestaţie paşnică. Ameninţarea directă a unor cetăţeni, forţându-i astfel să nu se alăture protestului, a fost una dintre tehnicile folosite de instituţie. Însă promisiunea comunităţii de romi din Târgu Mureş este următoarea: “Romii nu îl vor mai vota pe Dorin Florea. Şi nu vom mai vota niciun alt candidat rasist!”

Deşi comentarii rasiste şi de încurajare a primarului Dorin Florea, sau a consilierului său, Claudiu Maior şi a ideii de referendum local, au curs fără încetare din partea utilizatorilor pe reţeaua de socializare Facebook, sprijinul şi solidaritatea arătate faţă de romi au fost manifestate de mulţi dintre cei care s-au alăturat protestului şi au susţinut respectarea drepturilor şi demnităţii tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie. Gabori, căldărari, romunguri, gabori cu pălărie, români şi maghiari s-au adunat astăzi împreună şi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de atitudinea discriminatorie şi dispreţuitoare a primarului Municipiului Târgu Mureş.

Ciprian Necula, de la Platforma Aresel, menţionează că “Protestul de azi reprezintă o acţiune firească, într-un context european, mai ales atunci când un primar îşi foloseşte poziţia pentru a propaga ura etnică. El a făcut asta pentru voturi, manipulând emoţiile şi prejudecăţile oamenilor, noi am fost de partea valorilor europene. E doar începutul, evident, vom face tot ceea ce putem ca acest rasist contemporan să rămână doar o notă de subsol la capitolul: aşa nu!”

Platforma Aresel a acţionat şi pe altă cale pentru sancţionarea primarului Dorin Florea: ieri, 16.01.2020, a fost depusă la Administraţia Prezidenţială cererea noastră de retragere a decoraţiei conferite acestuia în 2011, de către Preşedintele de atunci, domnul Traian Băsescu. Dorin Florea a fost decorat, alături de alţi 20 de primari din România, cu Ordinul Pentru Merit în grad de Cavaler. Considerăm că derapajele primarului Dorin Florea sunt periculoase pentru întreaga societate şi credem că atitudinea edilului este una dezonorantă şi nedemnă de un Cavaler al Ordinului Pentru Merit şi vom insista pentru retragerea decoraţiei conferite acestuia.

Acest protest a reprezentat doar un prim pas în amendarea discursului rasist şi discriminatoriu al aleşilor în funcţii publice şi a oricărei alte atitudini care incită la ură faţă de minoritatea romă din România.

Cetăţenii români de etnie romă încep, uşor dar sigur, mobilizarea şi implicarea pentru schimbarea în bine a situaţiei comunităţilor lor, în demolarea prejudecăţilor şi în lupta împotriva manifestărilor rasiste.” se arată în comunicatul Aresel.

MS / Foto: Aresel