Peste 10.000 de români au urmărit filmul…

‘Banditul Whisky’, inspirat din povestea unui celebru spărgător de bănci originar din România, Ambrus Attila, care a jefuit 30 de bănci în Ungaria şi a ispăşit 12 ani de închisoare, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Venczel Endre, distribuitorul filmului.

‘M-a surprins reacţia cinematografelor din România, am fost sunaţi din Medgidia, Caransebeş, Vulcan că doresc în cinematografe acest film. Ideea iniţială a fost să aducem acest film în Transilvania, pentru că Ambrus Attila era plecat de aici, român de naţionalitate maghiară. Fiind acest interes mare, în 26 ianuarie am lansat filmul în 21 de cinematografe, de la Suceava la Medgidia, de la Caransebeş la Cluj. Nu putem concura cu filme de la Hollywood. În primul weekend am făcut aproape 10.000 de admisii în cinematografe. În Transilvania avem şi un cinemobil, ducem filme şi în localităţile în care nu există cinematograf, poate de aceea am avut aşa public numeros. Ambrus Attila este un personaj simpatizat, a făcut 30 de jafuri şi niciodată nu a fost agresiv, nu a lovit pe nimeni. A devenit foarte popular. După ce a fost prins şi a făcut 12 ani de puşcărie, a redevenit un membru al societăţii, are o meserie şi comunică acest fapt: trebuie să ai o a doua şansă şi dacă ai a doua şansă, trebuie să o ţii strâns. Inclusiv filmul are acest mesaj’, a declarat Venczel Endre.

Acesta a precizat că filmul a fost lansat în data de 23 noiembrie 2017, în Ungaria şi a fost urmărit până acum de 312.000 de spectatori, fiind deja în TOP 10 din această ţară.

Filmul ‘Banditul Whisky’, regizat de Nimród Antal, avându-i în distribuţie pe Bence Szalay, Zoltán Schneider, Piroska Móga şi Viktor Klem, a fost lansat oficial marţi, la Târgu Mureş, în prezenţa celui care l-a inspirat, Ambrus Attila.

În timpul întâlnirii cu publicul, Ambrus Attila a spus că a crescut în Transilvania iar în anii ’80 a fugit în Ungaria, călătorind sub un tren de marfă. A fost portar pentru echipa de hochei din Budapesta, a încercat să obţină un permis de muncă, însă a ajuns să jefuiască bănci.

Întrebat de presă dacă a crezut vreo clipă că va ajunge erou de film, Ambrus Attila a spus că ‘în primul minut” nu a crezut.

‘Acest subiect are o istorie lungă de 12 ani, mi s-a spus că se va face un film despre viaţa mea, apoi nu am mai auzit nimic şi când m-a căutat Nimrod Antal, am fost sceptic. (…) Când am aflat cine va juca rolul meu, i-am cerut să meargă să fure o ciocolată dintr-un magazin ABC. Nu a făcut asta, dar a mers şi a luat un puc pentru hochei pe gheaţă. Fiecare om poate să fie 15 minute faimos, nu mă deranjează că am ajuns din nou în atenţia mass-media. Dacă ar fi să o iau de la capăt? Aş face totul la fel, diferenţa ar fi că nu aş mai avea un complice’, a declarat presei Ambrus Attila.

El a mai spus că întrucât “în sectorul bancar” a “intrat în pensie”, fiind “prea bătrân” ca să mai fugă, olăritul – meserie deprinsă în anii de detenţie – îl împlineşte, fiindcă necesită creativitate.