In ultimele saptamani, au aparut doua variante de intrare in legalitate a Liceului Romano-Catolic din Tirgu Mures. Amandoua par a avea mari sanse de reusita privind functionarea LTRC, de aceasta data in forma legala.

Una dintre ele este varianta Partidului Oamenilor Liberi – POL din Tirgu Mures, care a propus un proiect HCL in acest sens, votat in CL Tirgu Mures, dar atacat ulterior in contencios administrativ. Insa, daca judecatorii vor decide ca hotararea de consiliu este legala, atunci LTRC va intra in legalitate.

O alta variantă este cea anunțată de preşedintele UDMR Târgu Mureş, deputatul Vass Levente, care spune că Uniunea a depus în Parlament un proiect de lege prin care se doreşte ca Ministerul Educaţiei Naţionale să poată înfiinţa Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) de la Târgu Mureş.

“Grupul parlamentar UDMR a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege, prin care s-ar permite Ministerului Educaţiei să înfiinţeze, prin voinţă centrală, Liceul Catolic din Târgu Mureş, începând cu anul şcolar 2018-2019. Acest proiect este înregistrat şi va trece prin toate forurile decizionale şi consider că ar fi bine, şi din partea comunităţii maghiare, şi din partea comunităţii române, dacă până în anul şcolar 2018-2019 această problemă s-ar rezolva spre binele oraşului şi al judeţului. Salut această iniţiativă, o susţinem şi cer comunităţii maghiare şi celei româneşti din Târgu Mureş să fim oameni maturi şi să rezolvăm împreună această problemă, să ţinem pumnii ca proiectul să se realizeze şi să intrăm în normalitate. Până acum şcolile se înfiinţează la nivel local, dar dacă acest proiect va trece, atunci Ministerul Educaţiei va putea face acest lucru. Prin această lege se şi înfiinţează şcoala romano-catolică din Târgu Mureş”, a declarat deputatul Vass Levente.

Vass Levente a spus că mesajul său, în privinţa acestui proiect de lege, este ca şi comunitatea românească să susţină iniţiativa UDMR. 

Potrivit deputatului, demersul UDMR a fost făcut după ce în Consiliul Local Târgu Mureş nimeni nu ar mai avea curajul să adopte o astfel de hotărâre pentru înfiinţarea acestei şcoli, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis cel puţin un dosar penal pe marginea modului în care LTRC s-a înfiinţat.

Problemele privind funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al LTRC Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ. Ulterior cei doi au fost trimişi în judecată, dosarul urmând să intre în cameră preliminară la Tribunalul Mureş.

În luna iunie 2017, Secţia de contencios-administrativ a Tribunalului Mureş a anulat, în primă instanţă, decizia emisă de IŞJ prin care s-a înfiinţat LTRC Târgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ.

Hotărârea Tribunalului Mureş a fost atacată cu recurs, însă, până la soluţionarea definitivă a cauzei, decizia privind înfiinţarea LTRC este suspendată, în urma unei hotărâri definitive a instanţei, din data de 2 august 2017.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de IŞJ Mureş prevede, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează LTRC din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic “Bolyai Frakas” şi a Colegiului Naţional “Unirea”. La art. 2, acest document stipulează că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul “Bolyai Farkas” se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional “Unirea”.

La începerea anului şcolar 2017-2018, în baza suspendării deciziei de înfiinţare a LTRC, elevii înscrişi la această unitate au fost arondaţi Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureş.

Foto: colaj