Fostul preot Cristian Pomohaci se face vinovat de o abatere morală, incompatibilă cu statutul de preot, dar şi de trei abateri canonice – neascultarea faţă de autoritatea bisericească, denaturarea Liturghiei şi ”declanşarea şi întreţinerea unui scandal mediatic fără precedent”, arată reprezentanţii Mitropoliei Ardealului în motivarea deciziei de excludere din cler.

Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a publicat, miercuri, motivarea deciziei de excludere din cler a lui Cristian Pomohaci.

”Sancţiunea de eliberare din demnitatea preoţească şi trecerea în starea de laic s-a aplicat de instanţa bisericească de apel fostului preot Cristian Dorin Pomohaci în urma completării şi rejudecării Dosarului de caterisire al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Consistoriul Mitropolitan a reţinut în seama apelantului, pe lângă singura abatere morală cuprinsă în acest dosar, încă alte trei mari abateri canonice”, precizează reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Potrivit acestora, abaterea morală la care se face referire este ”tentativa de săvârşire a unor acte imorale, exprimată printr-un dialog înregistrat şi făcut public, abatere incompatibilă cu statutul de preot şi care aduce grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe”.

Prima dintre abaterile canonice este ”denaturarea cu bună ştiinţă a Sfintei Liturghii, aducându-se atingere învăţăturii dogmatice, până aproape de erezie, prin abateri liturgice cu caracter inovator, de influenţă neoprotestantă”.

Pomohaci este acuzat, de asemenea, de ”neascultare faţă de autoritatea bisericească, prin neîndeplinirea îndatoririlor canonice, regulamentare şi statutare şi a tuturor ordinelor şi dispoziţiilor superiorilor ierarhici, dusă până aproape de schismă”, dar şi de ”denigrarea Bisericii prin declanşarea şi întreţinerea unui scandal mediatic fără precedent”.

”Sancţiunea aplicată fostului preot Cristian Dorin Pomohaci are rostul de a apăra morala, doctrina şi rânduielile liturgico-canonice ale Bisericii şi, în acelaşi timp, de a acorda acestuia şansă la pocăinţă şi îndreptare”, mai spun reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Aceştia reamintesc că decizia este definitivă, dar, dacă-şi doreşte iertare, fostul preot trebuie să dea dovadă că ”de la pronunţarea sentinţei, a rămas ascultător Chiriarhului său şi a dat dovadă de pocăinţă şi îndreptare timp îndelungat”.

Ridicarea caterisirii o face Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar a pedepsei destituirii o face Sinodul Mitropolitan.

Preotul Cristian Pomohaci, care a fost caterisit în 28 iulie de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care aparţine ierarhic parohia în care a slujit.

Sursa:digi24.ro / Foto: colaj