Anuala de Arhitectură Mureș – Ediția 2017 este un eveniment organizat de Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Mureș, cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România, acordat din timbrul arhitecturii.

Ordinul Arhitecților din România este organizația care reprezintă profesia de arhitect, urmărește exercitarea competentă și calificată a acestei profesii, promovând calitatea produsului de arhitectură și urbanism.

Programul a debutat în anul 2015 și a continuat în 2016 printr-un concurs-expoziție în care au fost premiate cele mai bune proiecte ale arhitecților mureșeni realizate în ultimii doi ani. Expoziția s-a bucurat de succes în Tîrgu Mureș, precum și în orașele județului Mureș.

Anuala va debuta și în acest an la Tîrgu Mureș cu conferința:

“ARTA ȘI SPAȚIUL PUBLIC”, urmată de Vernisajul și Gala de premiere a celor mai bune lucrări de arhitectură realizate în județul Mureș în ultimii trei ani. Acestea vor avea loc sâmbătă 14.10.2017.

În cadrul anualei, pe lîngă expoziția de proiecte am organizat o serie de evenimente conexe în perioada 29.09.2017 – 30.10.2017.

 • Vineri 29.09.2017 la Galeriile Luxor, P-ța Teatrului, ora 17,00 vernisaj
  expoziție fotografică: “Tîrgu Mureș prin lentile.”
 • Vineri 06.10.2017 la Galeriile Luxor, P-ța Teatrului: Noaptea albă a
  Galeriilor, orele 20,00 – 24,00.
 • Sâmbătă 14.10.2017 în foaierul Teatrului Național Tîrgu Mureș, P-ța Teatrului,
  conferința: “ARTA ȘI SPAȚIUL PUBLIC”

Expoziția se poate vizita în perioada 14-30 octombrie la Galeriile Luxor, P-ța Teatrului, în intervalul orar 10,00 – 17,00. Accesul la toate evenimentele este gratuit.

Expoziția va fi itinerată în diferite locații ale județului Mureș: Sighișoara, Reghin,
Sovata.

Anuala de Arhitectură Mureș – Ediția 2017 este imaginată ca un șir de evenimente menite să aducă arhitectura și arhitectul în atenția opiniei publice, pentru a consolida rolul arhitectului în societate. Scopul șirului de evenimente este să promoveze arhitectura de calitate, să genereze conversații critice asupra ultimelor creații arhitecturale și să propună un dialog constructiv cu societatea.

Considerăm că promovarea exemplelor de bune practici în profesie, atât în ceea ce privește estetica arhitecturală cât și în coerența funcțiunilor, cu prezentarea autorilor acestora, întărește încrederea personală și reliefează rolul arhitectului în crearea unui mediu de viață echilibrat.

Conceptul de calitate în arhitectură ține și de coerența spațiului public, de relația pozitivă a acestuia cu monumente și opere de for public. Dimensiunea publică a evenimentului și temele care vor fi abordate în cadrul Anualei de Arhitectură Mureș – Ediția 2016 se adresează întregii colectivități:

 • Public de specialitate: arhitecți, arhitecți stagiari, studenți arhitecți,
  specialiși din domenii conexe(ingineri, constructori, antreprenori, furnizori
  de materiale necesare procesului de proiectare sau construire, urbaniști);
 • Artiști vizuali;
 • Publicul larg din județul Mureș unde va fi prezentată expoziția;
 • Actorii locali: administrațiile publice, reprezentanții instituțiilor statului care
  au drept de avizare, aprobare și autorizare a creațiilor de arhitectură;
 • Comunitatea științifică și profesională;
 • Publicul tânăr: studenții și elevii școlilor de specialitate, care încep să
  pretindă calitate pentru mediul construit.