UPDATE 13:30 – Deși administratorii lacului au anunțat că deschiderea oficială va avea loc azi, în urma unei furtuni apa nu a mai fost potrivită pentru îmbăiere, astfel că deschiderea oficială a fost amânată pentru duminică, a declarat pentru RTM Godra Arpad, directorul de marketing al societăţii din Sovata care administrează lacul.

Lacul Ursu din Sovata, judetul Mures se deschide astazi. Pretul unui bilet este de 30 lei pentru adulți si 25 lei pentru copii și pensionari, clienții având posibilitatea de a achiziționa bilete cu intrări multiple, valabile pentru mai multe zile.

Sovata – Lacul Ursu – Imagini Live AICI

Monument unic al naturii în Europa, lacul Ursu, cel mai mare lac sărat și helioterm din Europa, are o suprafață de 40.235 mp, o circumferință de 1 180 m și o adâncime maximă ce depășește 18 m.

Salinitatea lacului Ursu prezintă o variație mare în funcție de adâncime: 0-2 m până la 100 g/l și de la 2 m până la fundul apei 220-300 g/l. Temperatura apei la adâncimea de 1,5 metri (termoclima lacului) poate să ajungă la 50 de grade Celsius.

Scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei, dar niciodată înainte de ora 10.00 și după ora 18.00, și doar într-o zonă a lacului. De asemenea, între orele 13.00 și 15.00, zilnic, există o pauză de îmbăiere, deoarece, în acel interval, ”expunerea la razele soarelui asupra luciului de apă este maxim, iar în aceste două ore are loc împrospătarea apei: din acea zonă nefolosită a lacului vin curenții care aduc în permanență apă proaspătă, neutilizată”.

Sursa:agerpres.ro