Secretarul de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru Europa şi Protecţia Consumatorilor din landul Brandenburg, Anne Quart, a declarat la Sovata că, în ultimele zile, a avut plăcerea să viziteze proiecte finanţate din fonduri europene, cum sunt Cetatea din Alba Iulia şi Drumul Sării din Sovata, şi a constatat că prin intermediul acestor proiecte au fost realizate o serie de obiective în interesul cetăţenilor.

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, a arătat că relaţiile cu landul Brandenburg durează de 15 ani, iar de 10 ani există un reprezentant permanent al acestui land în Regiunea Centru şi că există relaţii de colaborare în domeniul turismului, resurselor umane, transfer tehnologic, în inovaţie şi în domeniul economic.

‘A fost un bilanţ a ceea ce s-a întâmplat până acum şi al perspectivelor pe care dorim să le dezvoltăm. Temele se modifică în Uniunea Europeană încontinuu, acum funcţionăm în Strategia Europa 2020, a fost Strategia Lisabona 2010, în fiecare strategie apar noi priorităţi cu care UE se confruntă. În acest context, trebuie să ne adaptăm o serie din activităţi, astfel încât să ne integrăm în politicile europene, să fim parteneri în aceste strategii, să beneficiem de sumele care se pun la dispoziţie. În momentul de faţă, au apărut teme noi – dezvoltarea urbană şi regenerarea urbană (peste 70% din populaţia UE trăieşte în zonele urbane, în 2020 ajunge la 80%), mobilitatea, transportul cât mai puţin poluant, oraşele inteligente etc. Cred că în continuare, printr-o asemenea relaţie, putem să parcurgem oarecum împreună procesul de integrare europeană, bunele practici să fie preluate de către noi şi de către alte zone’, a arătat Simion Creţu.

Preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională (CDR) Centru, Tamas Sandor, a afirmat la rândul său că structura statală diferă între Germania şi România, fiindcă în Germania landurile au caracter administrativ, în timp ce în România există doar regiuni de dezvoltare.

‘Intenţia noastră ar fi ca România să copieze acele bune practici care au adus avantaje Germaniei în ceea ce înseamnă descentralizare şi bune practici’, a precizat Tamas Sandor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a subliniat, în acelaşi cadru, că Sovata – oraş pe care l-a condus mai mulţi ani – este un model în privinţa atragerii fondurilor europene şi că acest model trebuie implementat şi în alte localităţi.

Sursa:agerpres.ro