Copilul de un an și nouă luni căzut în puț și salvat marți seară după aproape zece ore de încercări este în stare generală critică, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului “Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru.

Lacrimile și emoțiile unei misiuni de lungă durată, finalizată cu succes. Acesta este momentul în care copilul de 2 ani este scos de la 16 metri adâncime, din puțul în care a căzut în urmă cu 11 ore. #POMPIERII #IGSU #SMURD #România #Salvare #Copil #ISUTeleorman

Posted by IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania on 25 Aprilie 2017

Potrivit acesteia, copilul a fost adus la spital ventilat și intubat mecanic și a avut nevoie de resuscitare după un stop cardiac.

“Diagnosticul este de hipotermie severă. Status postresuscitare — este pe suport ventilator, perfuzie de rehidratare. Va merge pe secție de terapie intensivă”, a explicat medicul.

Băiețelul de un an și opt luni salvat din fântâna de la Balta Sărată a fost transportat cu elicopterul SMURD la București, la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, după ce a fost evaluat de medicii aflați la fața locului, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU “A.D. Ghica”, Gelu Dragomir.

Potrivit salvatorilor, copilul se afla într-o stare bună ținând cont de condițiile în care a stat pe parcursul zilei.

“Timpul este extrem de important. Am mers cu alternative încercate simultan. Copilul era conștient. Orice alternativă aleasă presupunea un risc foarte mare pentru că pământul putea să cedeze, dar și pentru că acel copil putea să scape prin dispozitive”, a declarat locotenentul colonel Cristian Radu, împuternicit prim-adjunct al inspectorului general al IGSU.

După aproximativ zece ore de încercări, copilul a fost scos la suprafață cu tot cu pompa de sub el. Pe parcursul operațiunilor de salvare, băiețelul a stat cu aproape jumătate din corp sub apă.

Echipele de intervenție au încercat scoaterea acestuia cu ajutorul unor tije, dar au încercat și să sape un șanț paralel cu fântâna, ca un canal de legătură cu băiatul.

Pentru scoaterea lui la suprafață au intervenit autorități locale, forțe ale ISU București-Ilfov, ISU Olt și Dolj.

Mama copilului a primit vestea salvării băiatului la spital, unde a fost transportată după-amiază cu ambulanța pentru că a intrat în șoc după ce băiețelul a căzut în puț.

Sursa:agerpres.ro / Foto:IGSU