Majoritatea câinilor din rasa Alabai, denumită și Câinele Domnului sau Ciobănescul de Asia Centrală, crescuți la canisa din Ibănești-Mureș, au reușit să urce pe podiumul competițiilor naționale și internaționale, deși proprietarul lor, Tudor Toma Someșan, este debutant în domeniu și a început să îi prezinte la expoziții doar de doi ani.

”Rasa Alabai este denumită și Câinele Domnului pentru că sunt câini puternici, dar și docili, tocmai pentru că Domnul e puternic și blând în același timp. Are o osatură foarte puternică, acest câine nu e îmbrăcat de păr și blană groasă, cum sunt ciobăneștii mioritici sau caucazieni, cât îl vedeți, atât e. Acești Alabai pe care îi deținem sunt pe linie asiatică, avem însă și pe linie turcmenă, mai subțirei, mai supli, mai sportivi. Avem la Ibănești 8 Alabai și alți 3 la Bistrița, unde avem oile. Spre exemplu, Timur are un an și 6 luni, e încă junior, până la doi ani și jumătate se dezvoltă și crește. Prima oară am ieșit cu el, în iarnă, la Expoziția Internațională de la Cluj, unde a luat de trei ori ‘Excelent’, intern și internațional, deși suntem începători în expoziții”, a spus Tudor Toma Someșan.

Foto – Câinele Timur

Foto – Câinele Baloo

”Datorită frumuseții lor și văzând că mulți încearcă să intre pe piață, am zis hai să ieșim și noi. Din 2007 creștem acești câini. Noi, la origini, suntem bistrițeni, suntem crescători de oi, iar aceștia sunt câini de pază. Atunci am luat câțiva căței cu Pedigree, i-am crescut și ulterior am făcut o pasiune din creșterea acestei rase. Sunt prietenoși, frumoși, puternici. Timur a luat ‘Excelent 2’ la expoziția de la Bistrița, în urmă cu două săptămâni, și cred că luam Locul I, dar am avut o problemă de prezentare, ne-am încurcat la niște pași. Atunci am obținut locul 2, nu pentru valoarea câinelui, ci pentru pașii greșiți. Avem câini valoroși, Timur, Baloo și, mai nou, mica vedetă, Murat, fiul regelui rasei, care acum este mort”, a susținut Someșan.

Crescătorul a spus că Murat împlinește 6 luni, este fiul unui de mare campion, tatăl său este numit King în Pedigree, și că acest cățel a reușit să îi aducă la expoziția de la Bistrița pe foarte mulți crescători de câini, care au dorit neapărat să îl vadă.

Foto – Câinele Murat

”Toți câinii noștri au Pedigree, nu ținem câini după ureche, originea este importantă. Murat se va mai îngălbeni un pic, dar nu mult. Este un exemplar de talie internațională. La Bistrița, în expoziție, a făcut furori, mulți pasionați de câini au venit special să îl vadă pe Murat”, a subliniat crescătorul.

Potrivit acestuia, câinii Alabai, deși sunt foarte mari, mânâncă destul de puțin, însă necesită o atenție specială mai ales în primele șase luni de viață.

Foto – Câinele Baloo și proprietarul lui

”Trebuie mare grijă, multă atenție. În primele 6 luni li se dezvoltă osatura, scheletul, forma câinelui, dacă osatura se dezvoltă greșit, atunci au mari probleme la articulații, mai ales dacă greutatea este mai mare decât normalul. Apoi se întrețin ușor. Le dau cărnuri de tot felul, mai puțin granule, pe care nu le consider foarte sănătoase…ca și alimentația umană. Deși sunt foarte mari, ai noștri au 90 de kilograme, dar mai cresc, mănâncă foarte puțin și sunt foarte docili. Încă nu am dat nume canisei, însă toți crescătorii știu că suntem de la Ibănești, de pe Valea Gurghiului”, a afirmat Someșan.

Crescătorul deține 11 exemplare de Ciobănești de Asia Centrală, între care se regăsesc exemplare tinere, de perspectivă, cum sunt Boica, Atena, Xena, Leoaica, Timur, Baloo, Murat, Kronos și alții. Acesta a spus că Alabai e un câine foarte blând și protector cu stăpânii, ”ai impresia că zâmbește”, că e conștient de forța sa și din acest motiv este foarte sigur pe el.

În ultimii doi ani 10 dintre câinii de la Ibănești au câștigat diverse competiții interne și internaționale, iar din acest motiv cățeii au început să valoreze tot mai mult, ajungând și până la 800 de euro.

Potrivit istoricului rasei, rasa Alabai este semnalată de peste 4.000 de ani, în Asia Centrală, iar înainte de creșterea organizată a acestor câini, exemplarele valoroase se nășteau o dată la 50 de ani.

Sursa:agerpres.ro