Liceul maghiar care funcţionează, dar nu există. Sau cum inflamează UDMR situaţia din Târgu Mureș. Va spuneam aici cam ce au rezolvat!

Ședința de miercuri, 19 aprilie, avea pe ordinea de zi două proiecte, ambele propuse de către UDMR. Primul prevedea că forul local “ia act” de înființarea Liceului Teologic încă din anul școlar trecut și că aprobă continuarea funcționării acestuia în rețeaua școlară a municipiului. Al doilea prevedea că, aprobându-se primul proiect, liceul îndeplinește condițiile pentru a fi inclus în rețeaua școlară pentru următorul an şcolar.

Ambele proiecte au fost contestate atât de către secretarul municipiului, pe motive de legalitate, cât și de compartimentul de specialitate al Primăriei − Direcția Școli.

Un al treilea proiect, inițiat de consilierul POL Mark Christian Hermann, prevedea înființarea unei Comisii mixte de analiză în care să fie invitați reprezentanţi ai Prefecturii și ai Inspectoratului. Comisia ar fi urmat să verifice toată documentația privitoare la Liceul cu pricina și să monitorizeze obținerea de către acesta a avizelor necesare.

Ședința a fost prezidată de consilierul UDMR Peti Andrei, membru în Consiliul Local Târgu Mureş încă din 2008. Primele minute ale ședinței au fost umplute de către Peti Andrei cu un discurs alambicat, din care aproape nimeni nu a înțeles nimic și care i-a făcut pe părinții prezenți în sală să-și dea ochii peste cap sau să râdă nervos.

Subiectul ședinței, să nu uităm, era reglementarea situației unui liceu. Viitorul a 500 de copii.

În finalul alocuțiunii, Peti a arătat că se bazează pe experiența și susținerea primarului Dorin Florea, “pentru că în al cincilea mandat a trecut prin foarte multe”.

Primarul nu catadicseşte să participe la şedinţele Consiliului Local

Aici merită să facem o paranteză. Anul trecut, primarul Dorin Florea a candidat independent şi a fost reales, cu toate că era deja cercetat de DNA pentru fapte de corupție, printre care s-ar număra şi luarea de mită. La şedinţa de săptămâna trecută am aflat că el nici măcar nu participă la ședințele Consiliului Local.

El trimite la şedinţe un consilier personal, pe fostul viceprimar Claudiu Maior. Acesta are și el experiența mai multor mandate, dar și două decizii definitive de incompatibilitate, care îi interzic să ocupe orice funcție sau demnitate publică.

Totuşi, Maior este angajat în Cabinetul primarului ia cuvântul în numele acestuia la ședințele Consiliului Local. Iar din funcția sa − care nu e publică, Maior dă lecții de viață, îi ceartă pe consilieri și le dă povețe, intervenind în ședință.

“Nu avem nevoie de dispute”

După introducerea metaforică a lui Peti, a urmat consilierul POL Mark Hermann, care și-a prezentat proiectul. “Am depus un proiect de HCL în care solicităm crearea unei comisii care să studieze activitatea liceului, să vedem: ce s-a blocat și unde s-a blocat, ce s-a greșit și unde s-a greșit, dacă s-a greșit, cum se poate îndrepta greșeala de către noi, consilierii, și să continuăm cu monitorizarea activității Liceului romano-catolic”, a arătat Hermann (foto).

A luat cuvântul și reprezentanta părinților, Csiki Csengele.

“Suntem stupefiați că nu s-a rezolvat nimic, pentru că iar unul sau altul nu a făcut ce trebuia, a omis, a formulat greșit… Ştiți de ce? Pentru că nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea! Deciziile dumneavoastră sunt bazate pe frică! O decizie care duce la dizolvarea unei unități de învățământ nu poate fi motivată de faptul că este în curs o cercetare împotriva directorului acelei instituții. Noi am depus deja plângeri prealabile. Câtă vreme nu există o Hotărâre judecătorească definitivă care să spună că liceul nostru funcționează ilegal, dumneavoastră sunteți obligați să considerați această instituție cu personalitate juridică deplină. Există o astfel de sentință? Vă rugăm să ne-o arătați și nouă!” – Reprezentant al părinților de la Liceul Teologic

“Este ultima oară când vă ajut!”

După intervenţia lui Csiki Csengele, a solicitat cuvântul şi consilierul PSD Sergiu Papuc, care nu deschisese documentația de ședință şi care, de-a lungul dezbaterii, nu făcuse decât să citească știri de pe telefon și să se joace cu o agrafă.

Material preluat partial – PressOne – Codruta Simina. Citeste materialul complet aici.