Consiliul Federal al Elveției a anunțat că elimină controalele de identitate în aeroporturi pentru cetățenii care vin din sau pleacă spre România.

Decizia a fost luată în ședința din 24 ianuarie. Contextul este dat de hotărârea Consiliului Uniunii Europene (UE) din 30 decembrie 2023, prin care se renunță la verificările la frontierele interne, aeriene și maritime cu Bulgaria și România.

”La 30 decembrie 2023, Consiliul UE a decis în unanimitate desființarea controalelor personale la frontierele interne aeriene și maritime cu Bulgaria și România începând cu 31 martie 2024.

Au fost îndeplinite condițiile formale pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen de către Bulgaria și România.

Acest lucru a fost confirmat cel mai recent de trei misiuni de informare în 2022 și 2023”, precizează Consiliul Federal al Elveției.

Controalele la frontierele terestre vor rămâne deocamdată în vigoare. Cu toate acestea, Consiliul a anunțat că va lua în continuare o astfel de decizie.

Decizia Consiliului a fost comunicată Elveției la 9 ianuarie 2024. În ședința sa din 24 ianuarie 2024, Consiliul Federal a aprobat răspunsul Elveției.

Pentru Elveția, înseamnă că din 31 martie 2024 nu vor mai fi efectuate controale de identitate pentru persoanele care vin din sau pleacă spre Bulgaria și România, pe aeroporturi.

”Bulgaria și România pot, de asemenea, să elibereze vize Schengen. Experiența cu aderarea Croației la spațiul Schengen la 1 ianuarie 2023 arată că nu se așteaptă o creștere semnificativă a migrației ca urmare a deciziei. Instrumentele și măsurile preventive existente vor fi utilizate pentru a combate migrația ilegală și criminalitatea”, mai precizează sursa citată.

Sursa: alba24.ro / Foto: caracter informativ