Patru europarlamentari din România, Bulgaria și Grecia cer ministrului grec al imigrației să propună în reuniunea informală a Consiliului JAI ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre cele trei țări. Demersul vine în contextul în care România și Bulgaria au primit undă verde doar pentru integrarea pe cale aeriană și navală în Schengen din martie, nefiind stabilit un termen pentru aderarea pe cale terestră.

Scrisoarea comună este semnată de europarlamentarii români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos și parlamentarul bulgar Daniel Lorer.

Dacian Cioloș, împreună cu colegii săi, au adus mai multe argumente pentru a susține necesitatea și oportunitatea ridicării rapide a controalelor la frontiera terestră.

”În primul rând, din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria şi România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen. În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluţii şi rapoarte prin care solicită aderarea deplină la Schengen, care au fost susţinute de majoritatea absolută a Camerei. În al treilea rând, reprezentanţii sectoarelor turismului grec şi HORECA solicită ridicarea controlului la frontierele terestre, pentru a facilita sosirea turiştilor români şi bulgari în Grecia. Acesta ar deveni un factor foarte important al dezvoltării economice, în special în părţile de nord ale Greciei, cu condiţia ca graniţa terestră să devină complet deschisă înainte de perioada estivală. În al patrulea rând, în momentul de faţă controalele la frontierele terestre dintre cele trei ţări care se află oficial în spaţiul Schengen aduc încă pierderi uriaşe companiilor de transport şi turiştilor, în ceea ce priveşte costurile de călătorie, câştigurile financiare ratate şi timpul. Acesta este un factor pe care nu-l putem subestima în contextul crizei economice şi inflaţiei fără precedent. În al cincilea rând, ridicarea frontierei ar îmbunătăţi imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului şi a bolilor conexe”, se arată în scrisoarea comună a aleşilor din cele trei ţări.

Foto: caracter informativ