Efectele nocive ale artificiilor asupra animalelor sunt cunoscute și revin în discuție în fiecare an în perioada sărbătorilor. Spectacolele cu drone și lasere sunt considerate alternative mai prietenoase.

Consiliul Local Iași a trecut un amendament prin care se cere înlocuirea focurilor de artificii în noapte de Revelion cu un spectacol de lumini și drone. Varianta este una mai costisitoare dar mai prietenoasă pentru animale și mediu.

La Cluj, varianta spectacolului cu lumini și drone a intrat în discuție începând de anul trecut. Anul acesta, de Ziua Națională, în Piața Avram Iancu au putut fi urmărite atât drone cât și artificii cu ocazia festivităților. Poziția primăriei față de acest lucru a pus în evidență efectele nocive asupra animalelor.

„Vom avea un spectacol cu drone, după modelul Zilelor Cluj. Este o nouă tendință impusă peste tot în lume. Se va renunța, încet la focurile de artificii”, a spus primarul Emil Boc.

„Artificiile sunt un factor traumatic pentru animale”, spune Ovidiu Roșu, de la Animal Rescue and Care Association (ARCA). Sărbătorile sunt o perioadă și mai periculoasă pentru animale din cauza nivelului crescut al focurilor de artificii, mai spune el.

Păsările sunt printre cele mai afectate, potrivit veterinarului. Focurile din mediul urban le afectează vederea, iar ele își pierd capacitatea de a zbura normal, izbindu-se astfel de clădiri sau de alte obiecte.

„Mai este și partea de toxicitate”, spune Ovidiu Roșu.

Artificiile lasă în urma lor un efect toxic asupra mediului, sub formă de rezidiuri în atmosferă. Veterinarul mai explică că există zone, în mediul rural, unde aceste rezidiuri sunt lăsate necurățate luni de zile. Adesea, spune veterinarul, păsările de apă ajung să mănânce aceste resturi de artificii.

„Momentul când explodează (artificiile), se creează o traumă la nivelul urechii interne”, explică veterinarul. Animalele pot asurzi sau pot avea sângerări ale urechii interne.

Câinii sunt printre cei mai afectați de acest tip de traumă. Ei au un auz foarte sensibil și pot auzi până la 60.000 hz. În comparație un om poate auzi până la 20.000 hz.

„În perioada Revelionului, în special, sunt foarte multe cazuri de câini care pur și simplu fug, se sperie foarte tare. Mulți dintre ei evadează, se ascund și se pierd. Sunt accidentați de mașini din cauză că se pierd în oraș”, spune Ovidiu Roșu. Este o traumă atât pentru animal cât și pentru stăpân, adaugă el.

În România, articolele pirotehnice sunt reglementate prin lege. Însă, în perioada sărbătorilor, focurile de petarde și artificii răsună atât în zonele urbane cât și cele rurale.

Focurile de artificii sunt reglementate sub legea 126/1995, conform căreia articolele pirotehnice din categoriile permise prin lege pot fi folosite de persoanele fizice sau juridice autorizate, sub condiția luării de măsuri pentru protejarea persoanelor, a bunurilor materiale, a animalelor și a mediului.

Sursa: romania.europalibera.org / Foto: caracter informativ