Peste 40 de câini, alături de stăpânii lor au luat startul la primul concurs de atelaje pe teren uscat desfășurat în Sângeorgiu de Mureș. Exemplare din rase consacrate în sportul de atelaje, dar și câini de viteză din alte rase decât cele nordice au făcut spectacol, au stârnit aplauze și multe zâmbete.

Puternici, bine antrenați, dar și foarte prietenoși, câinii care s-au întrecut la Sângeorgiu de Mureș au furat inimile spectatorilor. Printre echipajele participante s-au numărat și campioni mondiali. La competiție participă și câini de viteză care nu sunt din rase nordice, dar fac față la o astfel de competiție. Mai ales că se desfășoară pe uscat, nu pe zăpadă, iar atelajele sunt pe roți.

Probele din concurs sunt bikejoring (bicicletă trasă de câini) și canincross ( alergare alături de patruped ). Participanții s-au înscris cu 2 și pânã la 14 câini. Cele mai lungi trasee – 4 km.

Pentru atelajele trase de câini, distanțele parcurse pe uscat și pe teren plat nu sunt foarte dificile, comparativ cu marile competiții pe zăpadă care ajung până 1.600 de kilometri. Cele mai rapide echipe îl parcurg în aproximativ 9 zile.

Cursele de atelaje canine au apărut de puțin timp în România. Pe timp de iarnă, câinii antrenaţi trag sănii, iar din primăvară pâna toamnă săniile se schimbă cu triciclete sau atelaje speciale.

MS / Foto: captură video