Ministrul Mediului, Tanczos Barna, transmite că săptămâna trecută au fost emise cinci ordine de derogare prin care a fost posibilă extragerea a cinci urşi, dar că alte zeci de dosare sunt în curs de analizare.

„Am emis şi vom mai emite derogări în cazul exemplarelor periculoase, pentru că indiferent dacă vorbim de Ministerul Mediului sau de alte ministere, viaţa umană reprezintă o prioritate, chiar şi în cazul în care vorbim de o specie protejată sau strict protejată cum este ursul brun. (…) Săptămâna trecută au fost cinci, dar sunt în curs de analiză câteva zeci de dosare de acest gen. Ele, din păcate, pe procedura actuală întârzie foarte mult. Pot trece şi cinci, chiar şi 10 săptămâni între momentul solicitării şi momentul emiterii, de cele mai multe ori, datorită faptului că la Academia Română, personalul de specialitate de acolo, academicienii care vizează, conform legii, aceste ordine de derogare emit cu întârziere aceste avize”, a arătat el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Tanczos Barna a menţionat că urşii respectivi au atacat oameni, care au ajuns în spital sau au distrus gospodării.

Întrebat dacă prevederile actului normativ care stipulează intervenţia în cazul atacurilor urşilor ar putea fi extinse şi în afara localităţilor, ministrul a răspuns că ordonanţa este în dezbatere în Parlament şi că urmează să îi fie aduse amendamente.

„Am avut o discuţie, inclusiv şi astăzi, cu reprezentanţii diferitelor partide în Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor. Din câte ştiţi, ordonanţa a trecut de Senat acum două săptămâni, intră în dezbatere în comisia de specialitate în Cameră. Sunt pregătite mai multe amendamente. Unele dintre ele au ajuns şi la mine şi ministerul se va exprima pentru a le susţine sau a nu le susţine. Sunt convins că este nevoie de intervenţii rapide şi în afara localităţilor. Susţin o formă care să asigure, pe de o parte, intervenţia rapidă, pe de altă parte să ofere o garanţie că intervenţia rapidă nu se va transforma într-o vânătoare mascată. Susţin în continuare că intervenţia trebuie să fie făcută de personal tehnic de specialitate de la asociaţiile de vânătoare, astfel încât să înlăturăm orice suspiciune că această intervenţie poate fi sau este transformată în vânătoare mascată”, a spus Tanczos Barna.

MS / Foto: caracter informativ