După cea mai serioasă cădere a serviciilor sale din ultimul deceniu, Facebook a explicat într-un articol cauza întreruperii serviciilor din rețeaua proprie și a aplicațiilor WhatsApp, Instagram și Messenger.

Astfel, compania susține că unele modificări realizate la ruterele din centrele de date au făcut practic cele patru servicii ”invizibile” pentru restul utilizatorilor de internet.

”Schimbările realizate la configurarea ruterelor care coordonează rețelele de trafic dintre centrele de date ale companiei au dus la întreruperea comunicării cu rețeaua de internet. Această întrerupere a traficului în rețele a avut un efect în cascadă asupra comunicării dintre centrele noastre de date, oprind serviciile noastre”, a scris Facebook.

Compania condusă de Mark Zuckerberg și-a cerut scuze față de utilizatorii afectați, cu trimitere la milioanele de afaceri și antreprenori care utilizează cele patru rețele pentru a-și promova serviciile și produsele.

John Graham-Cumming, expert în cadrul companiei de securitate Cloudflare, a explicat pe Twitter că problema ține, cel mai probabil, de serverele Facebook, care nu le permit utilizatorilor să se conecteze la site-uri ca Instagram sau WhatsApp. Calculatoarele convertesc site-uri precum facebook.com în protocoale interne numerice, printr-un sistem care este asemănător cu agenda telefoanelor. Cumming mai spune că problema Facebook este ca și cum ai înlătura numerele de telefon ale unor persoane din agenda de telefon, ceea ce face ca ei să nu mai poată fi aplelați. Cloudfare furnizează unele soluții pentru infrastructura de net a Facebook.

Cauza tehnică a problemelor este o eroare DNS (sistem de nume de domeniu, abreviat DNS, în engleză Domain Name System) – ceea ce înseamnă că site-urile și aplicațiile nu pot fi văzute pe ”harta” internetului. Ce a cauzat această eroare DNS însă? Cloudfare e explicat că problema inițială a fost provocată de o eroare a BGP (Border Gateway Protocol) – un mecanism care conectează literalmente rețelele din care este formată marea rețea numită internet.

Sursa: economica.net / Foto: caracter informativ