Lista ţărilor considerate cu risc epidemiologic a fost actualizată, joi seara, iar România, Republica Moldova şi Bulgaria se numără printre ţările incluse în zona roşie, din cauza incidenţei ridicate a cazurilor de COVID-19. Acest lucru înseamnă că anumite țări (de exemplu Germania) vor putea cere celor care vin din România test negativ, chiar dacă sunt vaccinați. Cei care nu prezintă un astfel de test vor trebui să stea în carantină.

Austria şi Elveţia au intrat în zona galbenă, după scăderea ratei de infectare, iar Ucraina, în urma creşterii acesteia. Olanda, Germania şi Franţa sunt printre ţările intrate în zona verde, relatează news.ro

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat Hotărârea nr. 77 privind actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Astfel, în zona roşie au intrat: România, Republica Moldova, Armenia, Bulgaria, Belarus şi Groenlanda.
În zona galbenă au intrat: din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Austria, Elveţia, Gibraltar, Iran, Maldive şi Bahamas; din zona verde, în urma creşterii incidenţei:Ucraina, Insulele Feroe şi Leshoto.
În zona verde au intrat: Olanda, Germania, Franţa, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras, Kosovo şi Capul Verde.

Lista intră în vigoare în 3 octombrie, la ora 0.00.

De asemenea, se modifică HCNSU 43 din 01.07.2021 prin includerea excepţiei de la măsura carantinei pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă, precum şi cei care asigură transport de persoane, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în condiţiile deplasării în scop profesional, relatează news.ro.

MS / Foto: caracter informativ