În cazul în care există bănuieli că un elev s-a îmbolnăvit cu COVID-19, atât el, cât și cei ce au intrat în contact cu acesta la școală vor trebui testați, în primă fază, cu un test antigen rapid. În acest context, Sorin Cîmpeanu, ministrul educației a declarat marți că nu părinții vor fi cei care vor suporta cheltuielile legate de testarea elevilor, ci statul.

”Testarea elevilor se va aplică ori de câte ori apar cazuri simptomatice, contacți ai unor cazuri confirmate. Elevii nu se vor testa pe banii părinților. Nu există obligativitatea testării până la atingerea pragului de 6 la mie în localitate, există însă recomandare”, a spus ministrul.

În ceea ce privește modalitatea de testare în școală, Ordinul comun nr. 3.235/93/2021 al ministrului educației și al ministrului sănătății stabilește procedura de urmat:

  • cadrele didactice vor efectua triajul observațional;
  • în cazul în care elevul prezintă stări febrile sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. Dacă există un consimțământ semnat al părintelui, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Dacă părintele nu-și dă acordul, atunci el va trebui să ia legătura cu medicul de familie pentru a stabili pașii următori;
  • testarea se recomandă și cadrelor didactice și celorlalți angajați cu simptome și contacților cazurilor confirmate.

Revenind la declarația ministrului sănătății, toate aceste măsuri au ca obiectiv obiectiv principal desfășurarea orelor cu prezență fizică cât mai mult timp posibil: ”[i]mportant este să putem gestiona în echilibru, să putem ține școala deschisă cu prezența fizică cât mai mult timp posibil.”

De altfel, Ministerul Sănătății a elaborat și un Protocol de testare rapidă, care conține clarificări suplimentare privind testarea elevilor în școli. Ele se referă la întreaga activitate din unitățile de învățământ, de la observarea simptomelor la utilizarea testelor antigenice rapide.

MS / Foto: caracter informativ