Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a exclus, miercuri seară, la Digi24, posibilitatea ca facturile la gaz să se crească la iarnă cu 20 până la 25 la sută și a explicat care sunt motivele pentru care de la 1 iulie se așteaptă ca tarifele să fie deja mai mari.

Liberalizarea pieței gazului s-a făcut anul trecut și a pornit de la un preț care era foarte jos, pentru că a fost pandemie și nu a fost cerere și de aceea nu putem compara 2021 cu 2020 din punct de vedere al prețului, a arătat ministrul Virgil Popescu.

„Prețul gazului la 1 iulie eu cred că ajunge la nivelul prețului gazului din 2019”, a estimat ministrul energiei.

„Să nu uităm că prețul gazului din 2019 către clientul casnic a fost un preț reglementat, reglementat prost cu acea ordonanță 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau, câștigau furnizorii, cumpărau ieftin, dar vindeau scump către clienții casnici”, a menționat Virgil Popescu.

El a arătat că acum cererea de gaz a crescut pentru că economia a început să meargă. „Am auzit, dar încă n-am văzut tarife, de scumpiri de 15-16 la sută până la sfârșitul anului”, a spus ministrul energiei, întrebat cu cât s-ar putea scumpi gazul.

Întrebat dacă la iarnă sunt de așteptat facturi mai mari cu o cincime sau chiar cu 25 la sută, ministrul nu a negat și a spus: „Dacă ne încălzim pe gaze naturale, cred că da, vor fi mai mari”.

„Evident că este o creștere de prețuri pe piață în acest moment și mă aștept, așa cum prețul la combustibil, la benzină și motorină, a urmărit foarte repede prețul petrolului, a scăzut, a crescut, mă aștept ca la scădere de preț pe cotații să avem și scădere de preț la tarife, deci furnizorii ar trebui să știe că dacă acum au mărit prețul pentru că au găsit o conjunctură, când va scădea prețul, să-l și scadă. Nu poți să faci profit doar de conjunctură”, a punctat ministrul.

MS / Foto: caracter informativ