Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, ieri seara, că ordonanța de urgență care prevede acordarea unui stimulent de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, majorat la 1.500 de lei, va fi adoptată în ședința de miercuri a Guvernului.

Raluca Turcan a mai spus, la Digi 24, că urmează să fie adoptate, în curând, și alte măsuri active prin care persoane care se află în sisteme de dependență față de stat, cum ar fi cei care beneficiază de șomaj sau ajutor social, „să primească impulsuri, stimulente să intre în viața activă”.

Proiectul de OUG privind acordarea stimulentului de reinserție, pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii pe 11 martie, prevede că:

Art. 7 – (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :

a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

„Până acum, foarte foarte puțini părinți au optat să revină la muncă mai repede. Noi mizăm ca prin această măsură, cel puțin un sfert dintre părinți să revină mai repede la muncă”, a spus Raluca Turcan, în martie.

Stimulentul de reinserție este acordat părinților care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului și e nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi.

Angajații care vor să revină la muncă trebuie să anunțe angajatorii cu o lună înainte.

MS / Foto: caracter informativ