Un alt mesaj RoAlert, de tip alertă extremă, emis de ISU Mureș în această noapte la Târgu Mureș. Alte zeci de alerte cu același mesaj au fost emise deja în câteva luni scurse din anul 2021. Un urs care, cel mai probabil căuta mâncare, a intrat în mai multe gospodării din zona străzii Negoiului, o stradă aflată la baza pădurii. Doamne ferește de un alt tip de alertă cu efect imediat, deoarece va fi pusă de mureșeni tot pe seama urșilor și nici nu vor mai vizualiza mesajele. Oare să fie atât de greu în 2021 ca acest tip de mesaje să fie expediate doar celor aflați în zona cu real pericol, nu către toți cetățenii orașului!?

Revenind la alerta de față, nu este pentru prima oară când ursul se apropie de curțile oamenilor din zonă, locația fiind situată chiar lângă o zonă împădurită. Localnicii sunt disperați și le e frică să mai iasă din case.

Ursul a fost zărit în curtea mai multor familii din Târgu Mureş și azi dis-de-dimineaţă. A fost alungat, însă după câteva ore, ursul s-a întors. De această dată a reuşit să golească patru stupi de albine.

Localnic: „Vecina a observat, m-a sunat, am sunat la 112, au venit jandarmii. L-am văzut. Și acum pleacă și vine. E blând doar că e distrugător. Îi place pe strada noastră, dar am înțeles că a mai fost și pe Posada şi pe Sighisoarei.”

Se pare că animalul obișnuieşte să se plimbe pe străzile acestei comunităţi. De fiecare dată când îl zăresc, localnicii sună la 112, iar jandarmii îl alungă cu petarde sau prin fluier.

Localnic: „Vine poliția și tot ce face e să îl alunge. Să-l ducă! Nu poți să îl lași să se plimbe în Târgu Mureș, în fiecare seară, copiii noștri să nu aibă o siguranță sau oamenii în vârstă. Aproape în fiecare zi avem urs. Când ieșim trebuie să ne uităm în stanga, dreapta, peste tot.”

Localnicilor le este teamă să mai iasă din casele lor. Aproape zilnic primesc mesaje de atenţionare, însă doar atât. Ursul continuă să se plimbe nestingherit şi dă nas în nas cu oamenii.

Localnic: „S-a plimbat în toată grădina. A fost în față la geam. Prima dată mi s-a părut tare, dar după aia mi s-a făcut teamă. M-am uitat în ochii lui și după s-a ridicat și în picioare.”

Localnic: „Deja de doi ani ne plimbăm ursul în grădină.”

Între timp, autoritățile caută soluții. Primăria Târgu Mureș a propus un proiect pentru mutarea urșilor care coboară în cartierele orașului. Acesta prevede încheierea unui contract de prestări servicii pentru relocarea sau recoltarea animalelor sălbatice. Pentru acest lucru, este nevoie și de aprobare din partea Ministerului Mediului.

MS / Pro TV