Criza provocată de pandemie înseamnă mai multă sărăcie. Iar cele mai afectate vor fi femeile. Un raport al Naţiunilor Unite arată că vor ajunge în sărăcie extremă încă 47 milioane de femei şi fete, iar numărul total va urcă astfel la 435 milioane.

În plus, se va adânci decalajul faţă de bărbaţi. În 2021, pentru grupa de vârstă 25-34 de ani, raportul între femeile şi bărbaţii care vor trăi în sărăcie extremă va fi de 118 la 100. Iar până în 2030, este de aşteptat că raportul să fie de 121 de femei la 100 de bărbaţi.

În total, criza va împinge, până la finalul anului viitor, 96 milioane de oameni sub pragul de sărăcie. Revenirea la cifrele de dinaintea pandemiei ar putea dura 10 ani.

Majoritatea femeilor afectate de sărăcie trăiesc în Africa subsahariană, dar şi Asia de Sud va fi afectată de o resurgenţă a sărăciei extreme, inversându-se progresele semnificative de reducere a sărăciei din ultimii ani.

Sarcinile familiale crescute şi reducerea cheltuielilor guvernamentale pentru educaţie şi pentru creşe sau grădiniţe le-ar putea obliga pe femei să iasă pentru totdeauna din rândul forţei de muncă.

MS / Foto: caracter informativ