În condițiile în care temutul coronavirus a pus în alertă state din întreaga lume, în premieră pentru țara noastră s-a legiferat instituirea carantinei. Luni seară, la sediul Ministerului de Interne a avut loc o conferință de presă și au fost anunțate măsurile ce vor fi luate în următoarea perioadă.

Persoanele care ajung în țară din cele 11 comune din Italia considerate focare vor fi plasate în carantină. Pentru cei care vin din zone declarate cu risc se va recomanda autoizolarea la domiciliu. (detalii, aici: Diferența dintre autoizolare și carantină! Cine verifică)

Refuzul de auto-izolare, pedepsit inclusiv închisoarea. Dacă deocamdată oamenii sunt rugaţi în cele mai multe cazuri să se auto-izoleze la domiciliu, în cazul în care situaţia se agravează ar putea fi obligaţi. Un eventual refuz poate însemna inclusiv închisoarea de la 6 luni la 2 ani.

Profesor de drept penal: “Legea penală spune că dacă eşti risc de săvârşirea unei infracţiuni, în speţă de transmiterea unei boli contagioase se poate dispune şi internarea obligatorie. Ca măsură penală îl izolezi.”

Marcel Vela, ministrul de Interne: “Doi vânzători într-un magazin din judeţul Neamţ, proveniţi din China, care nu au respectat cele 14 zile de autoizolare la domiciliu. Nu au fost pozitivi la verificare şi la tot ce a ţinut de evoluţia lor medicală. Trebuia să stea 14 zile în izolare la domiciliu. Riscă închisoare sau amendă.”

Sursa: protv.ro / Foto: caracter informativ