Cazul Ditrău, localitatea din județul vecin HR, unde locuitorii s-au revoltat din cauza a doi muncitori din Sri Lanka angajați la o brutările, nu este nici pe departe singular, informează Hotnews. Ba chiar putem vorbi despre o situație des întâlnită în toată țara, de cele mai multe ori fiind vorba tot despre srilankezi.

HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, partener al Soter&Partners, companie care, printre altele, aduce muncitori străini în țară. „Cazul Ditrău nu este un caz izolat. Este doar unul mediatizat. Lucrurile astea se întâmplă peste tot în țară.” Acesta a povestit despre alte 3 cazuri:

1. La un hotel din Vâlcea a adus oameni din Sri Lanka pentru curățenie în camere și pentru o bucătărie. O familie de români s-a întâlnit cu oamenii de la curățenie pe hol și a ieșit un mare scandal.

2. Patronii unui restaurant din centrul Clujului au angajat un număr destul de mare de oameni din aceeași țară (Sri Lanka) pentru bucătărie, chelneri. I-au cazat în centrul orașului, în zona străzii Lapusului, aproape de restaurant, ca să fie logistica cât mai ușoară. Totuși, spune Badea, sunt câțiva oameni de pe stradă care i-au reclamat la toate autoritățile la care puteau să-i reclame.

3. În cazul unei fabrici din apropiere de București, o angajată care se ocupa de treburi administrative realiza pontajul angajaților. Pentru toți românii făcea pontajul corect, cu excepția celor din Sri Lanka. Scopul ei era ca aceștia să primească un salariu mai mic. Patronului, de ceva vreme, i se părea ceva ciudat. A început o mică investigație și așa a observat că acei angajați ajungeau la timp la muncă, ba chiar își făceau foarte bine treaba. A mers să discute cu angajata care realiza pontajul. A întrebat-o de ce le face punctajul așa, iar răspunsul ei a fost că „nu suportă ideea de a lucra cu străini”. Decizia patronului a fost să o dea pe ea afară.

Detalii, pe hotnews.ro. / Foto: colaj