Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă a fostului ministru Eugen Teodorovici care prevede închisoare până la 6 ani pentru patronii care nu le plătesc angajaților dările către sistemele de pensii și sănătate ori impozitele la buget.

Proiectul prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 an la 6 ani pentru patronii sau administratorii de companii care le rețin angajaților impozitul pe salariu și contribuțiile, dar nu le mai virează către stat în cel mult 30 de zile. Este vorba despre sume de peste 100.000 de euro.

Proiectul de lege privind reţinerea şi neplata la timp a impozitelor şi contribuţiilor la bugetul de stat a fost depus în procedură de urgență la Senat de ministrul de atunci al Finanțelor, Eugen Teodorovici, iar nota de adoptare tacită pentru acest act normativ, pentru care termenul de dezbatere şi vot în prima Cameră sesizată s-a împlinit pe 6 noiembrie, a fost citită, marți, în plen, de preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu.

Deşi proiectul are raport de admitere cu amendamente din partea Comisiei de buget a Senatului, prin care se eliminase reglementarea potrivit căreia neplata impozitelor şi contribuţiilor se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani, pentru că nu a primit votul plenului până în 6 noiembrie, când s-a împlinit termenul de dezbatere în Senat, actul normativ este transmis Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului, scrie Agerpres.

Actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale prevede că este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani “reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/ sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Citeste continuarea aici. / Foto: colaj