Ce mai ramane de facut este… doar sa fie construita 😉

La începutul săptămânii trecute a fost emis acordul de mediu (AM) pentru Autostrada A3 între Ogra (Târgu Mureș) și Borș (granița cu Ungaria, în apropiere de Oradea). Procedura de actualizare a acordului de mediu a durat aproximativ 2 ani și jumătate, probabil un record al incompetenței greu de atins.

Unul dintre proiectele cvasi-blocate în acest interval de timp a fost porțiunea de autostradă dintre Ogra și Câmpia Turzii unde, după îndelungi bâlbe birocratice la nivelul CNAIR și ANPM, au fost emise în primăvara acestui an primele autorizații de construire (AC) pe baza AM inițial, însă doar pe 11 km din cei 37,2 km ai autostrăzii.

În ultima săptămână, imediat după apariția AM revizuit, au fost eliberate autorizații de construire pe toate cele 3 loturi dintre Ogra și Câmpia Turzii. Astfel, lotul Ogra-Iernut (3,6 km, constructor Geiger) este autorizat complet. Lotul Iernut-Chețani (17,9 km, constructor Astaldi-Max Boegl) este autorizat complet conform culoarului expropriat inițial, urmând a se realiza ultimele exproprieri în perioada următoare. Iar lotul Chețani-Câmpia Turzii (constructor Straco) este autorizat pe 14,6 km din cei 15,691 km ai tronsonului, urmând a se autoriza și restul după finalizarea exproprierilor suplimentare.

Chiar dacă iarna bate la ușă, suntem încrezători că toți cei trei constructori vor începe lucrările permise de condițiile meteo, astfel încât la începutul sezonului de lucru 2018 ritmul să fie deja unul susținut. De asemenea, le urăm mult succes în activitățile lor inginerilor și unităților de implementare ale acestor proiecte (UIP) din CNAIR, astfel încât toate problemele contractuale precum și plățile să se soluționeze într-un timp cât mai scurt, permițând o derulare rapidă și de calitate a execuției!

Sursa:Asociația Pro Infrastructură