Sucursala Regională Căi Ferate Braşov a solicitat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş să aibă în vedere toaletarea arborilor aflaţi în apropierea căilor ferate, astfel încât circulaţia feroviară să nu mai fie întreruptă de copacii doborâţi de vântul puternic, a declarat, marţi, prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga. 

“Am avut o solicitare din partea Sucursalei Regionale Căi Ferate Braşov, iar astăzi (marţi, n.r.), în cadrul Şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, a fost luată în discuţie necesitatea toaletării arborilor aflaţi în proximitatea liniilor electrice, a zonelor de siguranţă şi pentru protecţia infrastructurii feroviare publice. Nu e vorba doar despre copacii care cad pe calea ferată. Eu am abordat problema tuturor copacilor pe drumurile naţionale, judeţene, comunale, orăşeneşti. Vor fi convocaţi toţi factorii implicaţi, respectiv Direcţia Silvică, Electrica, CFR SA, Consiliul Judeţean, Drumurile Naţionale, ca să vedem de unde începem. Administratorul căilor ferate şi cel al drumului trebuie să solicite Direcţiei Silvice ca acei copaci să fie tăiaţi. Am iniţiat şi demersul de inventariere a copacilor cu iminenţă de cădere şi după aceea să vedem care sunt procedurile legale de tăiere a acestora”, a spus prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga.

Conform acestuia, măsura este necesară întrucât în multe cazuri, atunci când există rafale puternice de vânt, sunt copaci care cad pe calea ferată, întrerup traficul feroviar, în unele situaţii rupând şi firele de curent electric.

“Până când se intervine acolo, calea ferată este blocată. La fel e şi pe şosele. Am făcut referire şi am avut o discuţie cu conducerea Direcţiei Silvice referitoare la liniile de transport curent electric, indiferent că sunt de medie sau înaltă tensiune care trec prin zone împădurite. Este necesară defrişarea din jurul liniilor de transport curent electric, deoarece, în caz de vreme nefavorabilă, rămânem de fiecare dată cu o sumedenie de consumatori, de ordinul miilor, nealimentaţi cu curent electric. În fiecare zi cu vânt am avut consumatori nealimentaţi, aseară ultima cifră era de 465. Echipele Electrica au intervenit pe parcursul nopţii şi au reuşit să remedieze, dar durează până când defecţiunea e descoperită”, a afirmat Lucian Goga.

Sursa:agerpres.ro / Foto: mediafax