Preluam acest material de pe siteul oameniliberi.com deoarece il consideram extrem de benefic pentru orasul nostru. Proiectul apartine consilierilor POL Tirgu Mures, care solicita sprijinul cetatenilor pentru ca proiectul sa fie aprobat de ceilalti consilieri apartinand UDMR+PNL+PSD, maine in sedinta CL Tirgu Mures. Exista informatii conform carora se doreste acordarea unui vot negativ din partea consilierilor mai sus amintiti…

Apel la acțiune! Doriți ca Tîrgu Mureșul să aibă mai multe zone verzi?


Joi, 26 octombrie 2017, în ședința ordinară a Consiliul Local Tîrgu Mureș va fi supus votului proiectul de Hotărâre privind plantarea de copaci în parcările publice și private din Municipiul Tîrgu Mureș.

În ședințele din comisiile de specialitate desfășurate în această săptămână s-a constatat că există în rândul consilierilor locali opinia că acest proiect ar fi inoportun și există temerea că se încearcă blocarea adoptării lui. Unii membri din comisiile de specialitate au acordat aviz negativ acestui proiect explicând că proprietarii parcărilor private nu pot fi obligați să facă aceste intervenții pe proprietățile lor, fără să invoce vreo lege care ar împiedica acest lucru. Mai mult, proiectului de hotărâre era însoțit de rapoartele de specialitate favorabile ale compartimentelor de resort fiind considerat legalavizat favorabil de către Direcția Arhitectul Șef, iar specialiștii de la Administrarea Serelor Tîrgu Mureș au recomandat 4 soiuri de arbori indigene.

Noi considerăm că sunt unele situații în care proprietarii trebuie să se conformeze unor reglementări care țin de siguranța și sănătatea cetățenilor sau de aspectul estetic al orașului. Un exemplu de acest gen este reglementarea privind fațadele clădirilor clasate ca monumente istorice sau chiar Codul Rutier, care se aplică în parcările amenajate în zona hipermarket-urilor, fiind și acestea proprietăți private. Ideea de a încuraja mediul privat pentru adoptarea unor astfel de soluții este una foarte bună pentru creșterea gradului de conștientizare a populației și pentru imaginea pozitivă de care s-ar bucura agenții comerciali, însă fără prevederi legislative explicite astfel de inițiative nu se pot implementa și susținute pe termen lung.

Consiliul Local prin deciziile și hotărârile adoptate prin vot democratic este entitatea care definește direcțiile de dezvoltare din Municipiul Tîrgu Mureș, iar aspectul estetic, arhitectural și funcțional al orașului este reglementat în Planul Urbanistic General – PUG prin Art. 23 din Legea 50/1991 care prevede că ”Intravilanul localităților se stabilește prin planurile generale de urbanism – PUG – aprobate potrivit legii.”

Rugăm cetățenii care își doresc un oraș verde și care cred că această inițiativă de a planta copaci în parcările din Municipiului Tîrgu Mureș este una importantă, să transmită opinia lor către consilierii locali accesând site-ul http://www.amper.org.ro/cltgm/.

Mai multe detalii privind PHCL “plantarea de copaci în parcările publice și private din Municipiul Tîrgu Mureș” puteți găsi accesând linkul de mai jos:

http://oameniliberi.com/proiect-al-consilierilor-pol-plantarea-unui-copac-la-fiecare-trei-locuri-de-parcare

Pentru a vă ajuta la formularea cererii, mai jos v-am întocmit un tip de cerere pe care o puteți prelua și modifica după plac.

Vă mulțimim mult și sperăm să reușim!
Echipa POL Tîrgu Mureș

Cerere

Către consilierii locali ai Municipiului Tîrgu Mureș

Subsemnatul(a) ……………… domiciliat în………………… doresc să-mi exprim susținerea pentru proiectul de Hotărâre privind plantarea de copaci în parcările publice și private din Municipiul Tîrgu Mureș și aș aprecia dacă ați vota în favoarea aprobării acestui proiect.

Doresc ca municipiul Tîrgu Mureș să fie un oraș verde, care promovează un mediu urban mai natural, curat și sănătos. Realizarea acestui proiect duce atât la creșterea calității vieții, cât și a aspectului estetic a orașului și în consecință aduce beneficii nu doar oamenilor, dar și a întregului oraș.

Cu consideratie,

………………….

Sursa: oameniliberi.com