“Până în 2016, aceste animale au fost ocrotite, şi suntem mândri că în judeţul Harghita avem cele mai mulţi urşi bruni din Europa într-o regiune. Numărul acestor animale a crescut, nimeni nu poate să ne contrazică. Şi a crescut când ele erau un disconfort şi erau pagube şi erau probleme, dar după 2016 deja este insuportabil. Ar trebui să veniţi să trăiţi acolo, să vedem dacă aţi ieşi afară după ora şapte seara. Este mai uşor de aici de la Bucureşti, dar problema este în Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov. Propunem majorarea cotelor la 500 la urşi şi 242 la lupi”, a spus Borboly Csaba.

Intervenţia preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita a fost făcută în cadrul dezbaterii publice organizată de Ministerul Mediului, prin care s-a cerut opinia societăţii civile, a vânătorilor şi a reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene cu privire la vânarea carnivorelor mari. Dezbaterea a fost organizată la solicitarea Asociaţiei pentru Combaterea Abuzurilor, care se opune cotelor de vânătoare propuse de Borboly Csaba.

“În spatele acestor încercări legislative se află interese majore ale unor grupări şi în spatele fiecărei legi putem intui tot soiul de grupuri de lobby. Aş vrea să aflu dacă domnul preşedinte al Consiliului Judeţean este interesat de siguranţa populaţiei sau de problemele vânătorilor sau de cotele de vânătoare sau de afacerile din jurul vânătorii sportive”, a declarat în cadrul dezbaterii Claudiu Lucian Dimitriu, preşedintele Asociaţiei pentru Combaterea Abuzurilor.

“Avem o problemă cu măsurătorile, sunt părtinitoare. În prezent nu există în România un recensământ oficial de lup, urs, râs făcute în mod independent, de un grup de specialişti. Trebuie văzut cum haitele de lupi sunt afectate de aceste recoltări. Considerăm că este obligatoriu să fie realizat un astfel de recensământ în mod independent, pentru a afla exact câţi urşi sau lupi avem în ţara noastră, iar această analiză să nu fie realizată tocmai de cei care au interes să vâneze carnivorele, aşa cum s-a realizat în prezent. Susţinem, de asemenea, ca trofeele rezultate în urma unei vânători oficiale să nu rămână în posesia statului, ci să fie eliminat trofeul, să fie distrus la fel ca fildeşul”, a declarat Gabriel Păun, reprezentant al mai multor organizaţii nonguvernamentale de protecţie a animalelor.

Această este cea de-a treia dezbatere publică organizată de Ministerul Mediului având ca temă cotele de vânătoare şi modul în care se realizează aceasta. Conform proiectului, ordinul prin care se vor impune noile reglementări ar urma să fie emis în luna august.

În anul 2016, Ministerul Mediului a interzis vânătoarea de urşi, lupi şi pisici sălbatice (râşi), fostul ministru de resort, Cristiana Palmer, declarând atunci că vânătoarea se făcea în mod ilegal, iar cotele stabilite nu aveau legătură cu realitatea, ci cu interesele locale ale vânătorilor şi asociaţiilor din acest domeniu.

Sursa:mediafax.ro