Cramele LILIAC din Batoș, județul Mureș, un loc de poveste, făcut după toate tipicurile unui business  „ca afară”. Afacerea românească de la LILIAC urmează toate rigorile unei case de vinuri care-și propune să aibă cândva o istorie de lăsat în urmă.

LILIAC e o afacere comparabilă oricând cu branduri de tradiție din afară. E o constatare pragmatică, nu doar o laudă, fiindcă totul, de la producție și până la management, este organizat cu precizie și cu o strategie clară. Fondat în 2010, Liliac aparține consorțiului austriac amb Wine Company și are 38 de hectare în Batoș (județul Mureș), și respectiv 14 hectare în Vermeș Lechința (județul Bistrița- Năsăud), dezvoltate cu o investiție totală de 10 milioane de euro. Cifra de afaceri din 2016 a fost de 1,25 de milioane de euro, iar anul acesta compania va atinge capacitatea totală de producție de 350.000 de litri pe an.

Primul spumant al cramei LILIAC este un rosé realizat 100% din Pinot Noir din producția anului 2015, realizat după metoda Champenoise. Va fi lansat în România în septembrie, fiind disponibile doar 6.000 de sticle de 750 de mililitri, la un preț de 20 de euro fiecare.

Un alt vin nou, destinat pieței externe, este Icewine, un vin produs in colaborare cu producatorul Kracher din Austria. Este posibil ca, incepand din 2018, sa fie comercializat și in Romania, iar metoda lui de producție este fascinantă: strugurii sunt recoltați după trei zile în care temperatura a scăzut, obligatoriu, sub -7 grade Celsius, și sunt procesați în stadiu înghețat, cu apa cristalizată. Este mai ușor decât nectarul și are o aromă diferită, fiind folosit atât pentru deserturi cât și pentru aperitive precum foie gras.

Aici spectacol! 😉 Ce inseamna "vinuri de temperatura controlata" si ce le face atat de deosebite? Liliac Winery

Posted by Fine Society on 13 Mai 2017

Citeste materialul complet aici.

Sursa: preluare partiala finesociety.ro /