In timp ce majoritatea scolilor de la oras nu beneficiaza de aceasta tehnologie, scoala din comuna Raciu – unde invata aproape 500 de elevi – are acum catalog digital; parintii lor vor afla imediat ce note iau si daca acestia sunt absenti de la cursuri. Proiectul a fost initiat de consilierul local Ciprian Belean, cu sprijinul firmei de IT – Reea.net din Tirgu Mures,  care a oferit spre folosinta gratuita 20 de tablete. Aplicatia cenoteam.eu a fost realizata de un absolvent al Colegiului Unirea si UPM, Alexandru Pop, ca proiect de licenta si este oferita tot cu titlu gratuit scolii.  Aplicatia permite tiparirea catalogului pe hartie si apoi se poate stampila si indosaria, asa cum cere legea in prezent.

PAPIU REFUZA ACEST SISTEM SI PLATESTE UNUL INVECHIT! UNIREA II CALCA PE URME!

Aplicatia cenoteam.eu a fost oferita in acelasi sistem si celor doua colegii din Tirgu Mures, doar ca reprezentantii acestora au refuzat, probabil din motivul unei gandiri „batranicioase” la nivelul conducerii sau din cauza unor interese ce tin de ONG-ul care se substituie comitetului de parinti (mai multe despre ONG in acest articol: https://goo.gl/aUi2Ao ).

Colegiul Papiu foloseste o aplicatie de acest gen veche de peste 10 ani, care nu realizeaza  inregistrarea notelor si absentelor instantaneu, aceasta actualizandu-se periodic prin copierea manuala a datelor din catalogul fizic. Aplicatia, desi invechita, ESTE PLATITA de catre parinti tot prin acel super-ONG, fara termeni de confidentialitate si fara sa fie declarati la dataprotection.ro, asa cum cere legea. Colegiul Unirea este in discutii pentru achizitionarea aplicatiei, dar cu sistemul de utilizare de la Papiu, adica munca dubla de introducere date: se face poza la catalogul de hartie, apoi cineva introduce manual notele si absentele. De ce? Pentru ca nu exista WIFI in Unirea si Papiu in anul 2017, pentru ca profesorii nu au tablete in dotare, primaria nu a investit in a digitaliza scolile si a oferi un management care sa reduca birocratia si sa ofere timp mai mult pentru ceea ce este mai important procesului educational.

FUNCTIONALITATEA APLICATIEI CENOTEAM.EU, INVESTITIE SI MENTALITATE

Aplicatia functioneaza pe sistemele: android, ios si windows, putand fi accesata de pe tableta, smartphone si desktop via web. Ca investitie este necesara cate o tableta pentru fiecare profesor; la o configuratie minima, tableta se poate achizitiona la circa 200-300 lei.

Aplicatiile de acest gen pot fi updatate constant in functie de necesitati si permit adaugarea de functionalitati noi, personalizate la cererea profesorilor sau a parintilor. Ulterior se pot trimite datele in format opendata (liber) catre ISJ si minister, urmand ca acestia sa le importe in ce softuri doresc. Daca ministerul ar impune un soft propriu, acesta nu ar mai permite actualizarea in functie de cerinte individualizate, deci nu ar permite inovarea la nivel local.

Daca ne-am schimba putin mentalitatea si daca tot dispunem de aceste solutii de soft oferite cu titlu gratuit de catre studenti de la noi din comunitate, mai trebuie doar ca liderii de la nivel local sa incurajeze inovarea, prin dotarea scolilor cu aceste tablete… Astfel ar exista cu adevarat o colaborare scoala, parinti, elevi, universitati locale, privati si administratie! Degeaba ne dorim descentralizare daca asteptam totul de la nivel central sau ducem acolo prin (in)deciziile noastre!

#MuresStiri #mures #TirguMures #Marosvasarhely #TarguMures #RO #romania #Ardeal #ArdealNews #share