Aproximativ 19.800 de persoane au fost ucise în accidente rutiere în Uniunea Europeană anul trecut, o uşoară scădere de 3%, sau 600 de vieţi mai puţine pierdute, în comparaţie cu 2023.

Cele mai sigure ţări în ceea ce priveşte siguranţa rutieră au fost Suedia, Malta şi Danemarca, cu rate scăzute de mortalitate, în timp ce România şi Bulgaria au încă cele mai ridicate rate ale mortalităţii, aproape dublu faţă de media din UE, arată datele publicate, luni, de Comisia Europeană.

Chiar dacă au încă cele mai ridicate rate ale mortalităţii, România şi Bulgaria au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte reducerea deceselor rutiere, cu scăderi de peste 20% faţă de 2019. Concret, în cazul României, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2024 a scăzut cu 4% faţă de 2023 şi cu 21% faţă de 2019.

Potrivit Executivului comunitar, drumurile rurale continuă să reprezinte cel mai mare risc, 52% dintre decese având loc pe aceste drumuri. Majoritatea deceselor rutiere (77%) implică bărbați, în timp ce adulții în vârstă (peste 65 de ani) și tinerii (18-24 de ani) sunt utilizatori deosebit de vulnerabili ai drumurilor. În ceea ce privește tipul de participanți la trafic, ocupanții autovehiculelor reprezintă cea mai mare parte a deceselor, urmați de motocicliști (20%), pietoni (18%) și bicicliști (10%).

Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, inclusiv pietonii, bicicliștii și motocicliștii, reprezintă aproape 70 % din decesele din mediul urban, subliniind necesitatea urgentă de a îmbunătăți măsurile de siguranță pentru a-i proteja.

Foto: caracter informativ